A tűzszünet ellenére ropognak a fegyverek Aleppóban

Hiába hirdettek szerda éjféltől 48 órás tűzszünetet az észak-szíriai Aleppóban, a városból csütörtökön a felkelők kezén lévő területekre mért sorozatos légicsapásokról érkeztek hírek.

A tűzszünet elvileg orosz közvetítéssel jött létre, Moszkvában is jelentették be, de arról nem volt szó, hogy kik kötötték.

Szemtanúk, megfigyelők és civil szervezetek szerint alig pár órával később légicsapások érték a városnak azokat a részeit, amelyeket a kormánnyal szemben álló felkelők tartanak ellenőrzésük alatt.

Bassár el-Aszad stratégiai céljának tekinti az évek óta megosztott város teljes bevételét.

A felkelők viszonozták a tüzet

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigránsszervezet több légitámadásról, legalább egy halottról és néhány sebesültről tud. Az OSDH információi szerint a felkelők is lőttek ki rakétákat a kormányerők által ellenőrzött területekre. A harcok a város körül is folytatódtak.

„Több lakónegyedet ért támadás tüzet és károkat okozva. A tűzszünetnek éjfélkor kellett volna hatályba lépnie, de itt nincs tűzszünet” – tudatta Bebarsz el-Misaal, a város felkelő övezeteiben dolgozó egyik polgári védelmi szakember.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű segélyszervezet arról számolt be, hogy a város egyik legnagyobb kórháza működésképtelenné vált, de azt nem tudni, hogy közvetlen találat érte-e.

Két helyi lakos szintén azt mondta, hogy csütörtökön több légitámadás érte a várost, helikopterek pedig hordóbombákat dobtak le.

A rászorulókhoz nem jut el a segély

Aleppó kétmillió lakosával a polgárháború előtt Szíria második legnagyobb városa, az ország gazdasági központja volt.

Az elmúlt két hétben a kormányerők gyakorlatilag elvágták a külvilágtól, az egyetlen még járható utat ugyanis a légierő és a tüzérség is tűz alá vette. Emiatt segélyszervezetek is szóvá tették, hogy gyakorlatilag lehetetlen segélyt szállítani a rászorulóknak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »