A tűzifa az új olaj a keleti határ mentén

A tűzifa az új olaj a keleti határ mentén

Ellehetetleníti a becsületes kereskedők életét az illegális tűzifa-kereskedelem a magyar–román határ mentén – tárta fel a Hír TV Panaszkönyv című fogyasztóvédelmi műsora. A feketézők a hatósági rendszert kijátszva árasztják el a környéket olcsó fával, amely után sem az áfát, sem az adókat nem fizetik be.

A műsorban megszólalók szerint a trükközés egyik módja, hogy a magyarországi kereskedő árut visz ki a kamionjával Romániába, ott lepakol, majd papíron üresen hazagurul. A gyakorlatban azonban a kamion sosem üres: fával pakolják tele, de a többtonnás szállítmányt nem jelentik be az Elektronikus Közúti Áruforgalom-ellenőrző Rendszerbe, vagyis az EKÁER-be, és a fuvarokmányokban sincs nyoma. A határőröket lefizetik. Úgy tudják: több hajdú-bihari és szabolcs-szatmár-beregi vállalkozó sem legális úton tett szert busás haszonra az elmúlt években.

Pedig a fa kockázatos terméknek minősül, az EKÁER-be már akkor is be kell jelenteni, ha öt mázsát szállítanak. Éppen ezért a trükközők csalnak a mennyiségekkel is.

A papíron és a NAV rendszerében sohasem létezett áruról ezután már nem nehéz elcsalni az áfát. Számla nélkül nyomott áron tudják értékesíteni a terméket. Így fordulhat elő, hogy míg a becsületes kereskedő egy mázsa fát 3500 forint körüli áron tud eladni, a trükközők ennek a feléért odaadják.

Hírdetés

A Panaszkönyv stábja személyesen és telefonon tartott próbavásárlást az állítólagos feketézőknél. Az egyik helyen 10 mázsa fát kerestek, amelynek piaci ára 34-35 ezer forint, itt jóval ez alatt, 27 ezerért kapták volna meg.

A személyes próbavásárlás után telefonon próbáltak fát rendelni egy másik fuvarozócégtől, ahol azt a választ kapták, hogy Brassó mellől érkezik a fa, körülbelül kéthetente egy szállítmány. Most is van már körülbelül 15 megrendelés, ők nyár végén kerülhettek volna sorra, a tíz mázsa 29-30 ezer forint körül lett volna. A vállalkozó ugyanakkor hozzátette, hogy neki ez nem profilja, csak egy-két ismerősnek, segítség gyanánt teszi.

Egy órán belül tehát két kereskedőtől is jóval a piaci ár alatt jutott volna a stáb olcsó romániai fához, amely után feltehetően semmilyen adó nem folyna be a magyar költségvetésbe. A becsületes kereskedők már többször bejelentést tettek a csalók ellen a rendőrségen, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, de elmondásuk szerint semmi nem történt.

A hatóságokat a Hír TV is megkereste, hogy megtudja: miért nem csaptak még le a feketézőkre. A rendőrség nem tud az illegális fakereskedelemről. A hatóság azzal védekezik, hogy a határon megállított kamionok rakodóterébe nem az ő feladatuk belenézni. A fuvarozókat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzi szúrópróbaszerűen, ahonnan azonban többszöri megkeresésre sem érkezett válasz.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »