A TTIP körüli ellentétek is Merkel bukásához vezetnek – a lobbiharc újabb fordulatot vett

Christian Schmidt német mezőgazdasági miniszter kritikus hangot ütött meg az Amerikai Egyesült Államokkal szemben, amiért az nem tesz engedményeket a tárgyalási folyamat során. A politikus egyértelműen kijelentette, hogy “nem fogjuk feláldozni az élelmiszeriparban alkalmazott magas standardokat az autókereskedők kedvéért.

Magyar Menedék - Badiny

Schmidt a Der Spiegelnek adott interjú során mondta, hogy a tervezett megállapodáshoz semmilyen engedményt nem sikerült elérni a német termelők számára, ehelyett az USA mindössze arra volt hajlandó, hogy kisebb engedményeket tegyen az autóipar vonatkozásában. A politikus egyértelműen kijelentette, hogy
“nem fogjuk feláldozni az élelmiszeriparban alkalmazott magas standardokat az autókereskedők kedvéért.”

Schmidt kifejtette, hogy az Egyesült Államok Európa számára nem releváns “engedményeket” akarna tenni a TTIP tárgyalási folyamatában, de Németország nem hajlandó egymással össze nem egyeztethető tényezők kapcsán háttéralkut kötni; nem engedik be a minőségtelen amerikai élelmiszeripari terméket pusztán azért, hogy több gépjárművet tudjanak exportálni.

Angela Merkel német kancellár egyértelműen támogatja a TTIP egyezményét – olyan formában, ahogyan az jelenleg “ismert” -, és arra törekszik, hogy még az év vége előtt megszülessen a végső megállapodás. A német mezőgazdasági miniszter állásfoglalása azonban azt mutatja, hogy hamarosan a német kormány is a TTIP ellen fordulhat, annak ellenére, hogy a kancellár támogatja az egyezmény megkötését.

hunhír.infó – hídfő.ru


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »