A törvénytisztelő demonstráció jogát garantáló, XXI. századi gyülekezési törvényre van szükség

A Jobbik üdvözli, hogy az ősszel a Parlament elé kerülhet az új gyülekezési törvény tervezete, de az mindenképpen elgondolkodtató, hogy erre részben a fideszes politikusok védelmében került sor.

Magyar Menedék - Tepe

A Jobbik úgy véli, hogy az Alkotmánybíróságnak meg kellett volna állapítani az elé vitt konkrét ügyekben, hogy nem lett volna betiltható a jelenlegi szabályozás alapján sem a devizahitel-károsultak Kúria elé tervezett tüntetése, sem a miniszterelnök háza elé tervezett demonstráció. Ezt a problémát a taláros testület is érzékelte, hiszen arra a jogi következtetésre jutott, hogy a demonstrációk megtartását egyes helyszíneken előzetesen megtiltó döntésében a rendőrség és a bíróság kibővítette a gyülekezési törvényben szereplő előzetes tilalmi okokat egy feloszlatási okkal, mások jogainak sérelmével. Ha viszont így történt, akkor a Kúria és a miniszterelnök háza elé tervezett tüntetés egyértelműen nem lett volna betiltható! Döntésének visszásságát szemlátomást úgy igyekszik korrigálni az Alkotmánybíróság, hogy új gyülekezési törvény elfogadására hívja fel a Parlamentet.

A Jobbik azt is furcsának tartja, hogy az igazságügyi miniszter közvetlenül a döntést követően már meg is tartotta saját sajtótájékoztatóját, amely gyorsaság egyértelművé teszi, hogy a kormány tisztában volt a készülő döntés tartalmával és nyilvánosságra hozatalának időpontjával, ami önmagában is komoly aggályokat vet fel.

Természetesen készek vagyunk részt venni a témában összehívott ötpárti egyeztetésen, javaslatainkat most is le fogjuk tenni az asztalra, hogy hazánknak végre egy modern, XXI. századi gyülekezési törvénye lehessen. El fogjuk várni azt is, hogy pontosan meghatározzák, mely esetekben lehet megtiltani egy demonstrációt, azt viszont semmiképpen nem fogjuk támogatni, hogy nagy társadalmi visszhangot kiváltott ügyekben bíróságok vagy akár politikusok háza elé ne lehessen tiltakozó demonstrációt szervezni!

Staudt Gábor, a Jobbik frakcióvezető-helyettese


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »