A törökök menekültekkel zsarolják Európát

Az újabb törökországi robbantás kapcsán Horváth József biztonságpolitikai szakértő beszélt a kis-ázsiai állam belső rendjének látszólagos hiányáról, határon túli katonai akcióiról és az Európával kötött migrációs megállapodásáról is. Az elemző szerint Törökország próbálja szinten tartani a zsarolási potenciálját, ezért időről időre elenged néhány ezer migránst Görögország irányába.

Jelentősen meggyengült a török katonaság, rendőrség és titkosszolgálat vezetése, másrészt el is bizonytalanodtak a szervezetek a júliusi puccskísérletet követő tisztogatások következtében. Eközben a török kormányzat és a helyi kurd kisebbség erősen egymásnak feszül – mondta az M1-en Horváth József biztonságpolitikai szakértő. Az elemző annak kapcsán nyilatkozott, hogy két öngyilkos merénylő felrobbantotta magát Ankara közelében szombat reggel, egy rendőrségi akció közben. Horváth József hangsúlyozta, hogy a merénylők ma már szinte naponta képesek támadni Törökország legfontosabb gazdasági és politikai központjait.

A kurdokat vádolják

A török NTV televízió híradása szerint az eset Ankarától mintegy harminc kilométerre délnyugatra fekvő Haymana településnél történt. A rendőrség tudomására jutott szombat reggel, hogy terroristák autós pokolgépes támadásra készülnek Ankarában, és egy vadászkunyhóban rejtőzködnek. Körülvették a házikót, és felszólították a gyanúsítottakat, hogy adják meg magukat, mire ők felrobbantották magukat. A rendőröknek nem esett bajuk. A hivatalos közlés szerint feltételezhető, hogy a merénylők a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) kurd szakadár szervezet tagjai voltak. A PKK-t Törökországban, az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is terrorszervezetté nyilvánították.

Önálló állam felé menetelnek a legmegbízhatóbb katonák

A szakértő hangsúlyozta, Törökország egyre aktívabban avatkozik be a szíriai konfliktusba, amivel a fő célja, hogy megakadályozza a határai mentén az egységes kurd régió kialakítását, az ugyanis később önálló kurd állam megalapításához is elvezethet. Ezzel egy időben az Egyesült Államok a térségben erősen támaszkodik a kurd csapatokra az Iszlám Állam elleni harcokban, és jelentős támogatást ad nekik. Éppen azért, mert a térségben talán a kurd harcosok a legjobb és legmegbízhatóbb katonák – tette hozzá.

Látszólag nincs rend

Az Európával kötött migrációs megállapodás és a merénylet kapcsán Horváth Ferenc arról is beszélt, látszólag nincs rend Törökországban, ám a puccskísérlet utáni elbizonytalanodás ellenére is, Recep Tayyip Erdogan elnök és a vele szövetséges politikai erők keményen kézben tartják a hatalmat. A biztonságpolitikai szakértő szerint Törökország a jelenlegi katonai erejével képes lenne föltartóztatni a migránshullámot, és a mostaninál is aktívabban avatkozhatna be Szíriában, hogy vége legyen a polgárháborúnak – tette hozzá.

Zsarolás miatt jöhetnek a menekültek

Horváth József szerint ha Törökország megkapná az Európai Uniótól a vízummentességet, az új szintre emelné az európai biztonsági kockázatot, mert a törökök meginduló tömegével ugyanúgy be tudnának jönni a terrorszervezetekhez kötődő személyek, akár még többen is, mint most a migránsokkal.

A szakértő hozzátette, Törökország próbálja szinten tartani a zsarolási potenciálját, és elérni, hogy növekedjen a migránsok ott tartására kapott 3 milliárd eurós uniós támogatás. Célja érdekében időről időre, nem nagy számban, 1-2 ezer embert elenged Görögország irányába, hogy jelezze, milyen problémák adódnának abból, ha a nála tartózkodó menekülteket nem tudná visszatartani.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »