A törökök jól látják, amit Brüsszel eltitkolna: az EU megmaradása forog kockán

A törökök jól látják, amit Brüsszel eltitkolna: az EU megmaradása forog kockán

A Ciprusi Köztársaság török elismeréséről szó sem lehet pusztán annak érdekében, hogy az Európai Unió újabb fejezeteket nyisson meg Törökország uniós csatlakozási tárgyalásain – mondta Volkan Bozkir, Törökország európai ügyekért felelős minisztere szerdán az NTV török hírtelevízió élő adásában.

Bozkir kifejtette: az EU – akkor, amikor a megmaradása forog kockán – nem engedhet teret egyetlen tagállama, Ciprus “szeszélyeinek”, amelyek a menekültválság megoldására vonatkozó Törökország és az EU közötti megállapodás ellen irányulnak.

Megerősítette azon korábbi kijelentését, amely szerint Törökország május 1-jére a migránskrízis kezelésével kapcsolatban vállalt összes kötelezettségének eleget tesz, valamint végrehajtja azokat a szükséges intézkedéseket és a parlament elé terjeszti azokat a törvényeket, amelyek utat nyitnak a vízummentes Európa felé. Ciprus ellenzi a török európai uniós csatlakozási tárgyalások felgyorsítását.

Nikosz Anasztasziadesz ciprusi elnök álláspontja szerint Törökország azoknak a tárgyalási fejezeteknek a megnyitását kéri az EU-tól, amelyeknek befagyasztását a Ciprusi Köztársaság érte el. Korábban leszögezte: bármely fejezet megnyitása csak akkor lehetséges, ha Törökország teljesíti kötelezettségeit.

A ciprusi kormány ahhoz a feltételhez köti a csatlakozási tárgyalások folytatását, hogy Törökország ismerje el a Ciprusi Köztársaságot önálló államként, és nyissa meg a török kikötőket és repülőtereket a ciprusi hajók, illetve repülőgépek előtt.

Ciprus északi részét 1974-ben szállta meg Törökország, amely védhatalmi státusára hivatkozva avatkozott be a török ciprusi kisebbség védelmében, mikor a szigetországban végrehajtott államcsínyt követően a görög ciprióta puccsisták egyesülni akartak Görögországgal. Ciprus északi részén pár évvel később létrejött az “Észak-ciprusi Török Köztársaság”, amelyet csak Ankara ismer el, s amelynek fennállását a területén állomásozó több tízezer török katona szavatolja. A sziget azóta is megosztott, 2004-ben a görög ciprusi közösség népszavazáson utasította el az egyesítésre kidolgozott nemzetközi forgatókönyvet, mert a többség úgy ítélte meg, hogy az a szigeten élő törököknek és Ankarának kedvez. Ankara a Ciprusi Köztársaságot azóta sem ismeri el.

A csatlakozási tárgyalások az egyik központi eleme a migrációs válság megoldását célzó EU-török megállapodás tervezetnek, amelynek főbb vonalairól az uniós vezetők és Törökország miniszterelnöke elvi megállapodásra jutottak múlt keddre virradóra befejeződött brüsszeli tárgyalásaikon.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »