A török titkosszolgálat tudhatott a készülő merényletről

A világ vezető politikusai elítélték a több tucat halálos áldozatot követelő törökországi merényletet. Az isztambuli nemzetközi repülőterén végrehajtott öngyilkos támadások a legfrissebb jelentések szerint 41 halálos áldozatot és 239 sebesültet követeltek.

A török miniszterelnök szerint az első jelek arra utalnak, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet állhat az Atatürk repülőtéren elkövetett lövöldözés és robbantások mögött. A halottak közül 27-en török állampolgárok, valamint 10 külföldi és 3 kettős állampolgár is meghalt a lövöldözésekben és a robbantásokban. A továbbra is ismeretlen 4 személyből 3 holttest valószínűleg az elkövetőké. A sebesültek közül 109 embert már kiengedtek a kórházból.

“A CNN Türk török hírtelevízió ankarai tudósítója, Hande Firat, a televízió élő adásában szerdán azt mondta, hogy a török titkosszolgálat június elején az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet lehetséges támadására figyelmeztette a hatóságokat és az Atatürk repülőteret. Az értesítő állítólag mind a merénylet helyszínét, mind az elkövetők nevét tartalmazta.”

Recep Tayyip Erdogan török elnök a robbantások után az elnöki palotában tanácskozott miniszterelnökével és a fegyveres erők főparancsnokával, majd nyilatkozatot adott ki, melyben felszólította a nemzetközi közösséget arra, hogy határozottan lépjen fel a terrorizmussal szemben. „Törökországnak megvan az ereje, az elszántsága és a kapacitása arra, hogy a végsőkig folytassa a terrorizmus elleni harcot” – áll a nyilatkozatban.

Barack Obama amerikai elnök szerda reggel telefonon beszélt a török államfővel, részvétét fejezte ki és segítséget ajánlott neki. A Fehér Ház “minden támogatást megad, amely a vizsgálat során a török hatóságok hasznára válhat, és lépéseket tesz, hogy tovább erősítse a biztonsági helyzetet az országban” – közölte Josh Earnest elnöki szóvivő.

New Yorkban kiadott közleményében Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, a török népnek és kormánynak. Az ENSZ Törökország mellett óáll, és vele együtt támogatja a terrorizmus legyőzését célzó regionális és nemzetközi erőfeszítések fokozását.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hasonlóan nyilatkozott: elítélte a terrortámadást, és megerősítette, hogy a szövetség tagállamai egységesen Törökország mögött állnak. “Nincs mentség a terrorizmusra” – mondta Stoltenberg.”

A merényletet az Európai Unió is elítélte. Közleményében Federica Mogherini, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Johannes Hahn, a bővítési és szomszédságpolitikáért felelős európai bizottsági tag azt hangsúlyozták, hogy az Európai Unió továbbra is együttműködik Törökországgal a terrorizmus elleni küzdelemben.

Vlagyimir Putyin orosz elnök is kifejezte a török néppel való együttérzését. Telefonon beszélt Recep Tayyip Erdogannal, és a terrorellenes harcban folytatott nemzetközi együttműködés erősítését hangsúlyozta. Ez volt az első kapcsolatfelvétel a két államfő között, amióta a török légierő tavaly novemberben lelőtt egy orosz bombázó repülőgépet. A telefonbeszélgetés 40 percig tartott.

A muzulmán hagyományok alapján a halottakat amint lehet, el kell temetni – így az első török áldozatok temetése már meg is kezdődött.

Szerdán hajnalban újra kinyitott a repülőtér, és a korábbi rend szerint üzemel – jelentette be Binali Yildirim török miniszterelnök reggel a helyszínen – áll az MTI összefoglalójában.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Pokolgépes merénylet a török határ közelébenFelvették, ahogy az egyik merénylő felrobbantja magátA robbanás következtében meghalt egy ukrán nő IsztambulbanRovatok: KülföldTelepülés: TörökországCímkék: külföld, Törökország, titkosszolgálat, merénylet az isztambuli repülőtérenForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »