A török kormány napi 3000 menekültet küldene Európába

Múlt pénteken még csak fenyegetőzött a menekültek Európára eresztésével a török elnök, Recep Tayyip Erdogan, azonban görög hírszerzés szerint most már valódi lépéseket tettek ennek megvalósítására. A görög gazdaság összeomolhat, ha tömegek érkeznek az országba.

A török kormány titokban azt tervezi, hogy napi 3000 menekültnek megengedi, hogy átkeljen Görögországba. Görög hírszerzők szerint erre Ankara már megtette az előkészületeket is: több ezer motoros gumicsónakot gyűjtöttek össze a tengerpartokon, írja az Independent. 

Athanassios Drougas hírszerzési szakértő a Times-nak azt mondta, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök fenyegetéseit nem szabad fél vállról venni, az államfő ugyanis azt hiszi, hogy bármit megtehet. Tehát mikor múlt pénteken az Európai Uniónak azt üzente, hogy kész 3-3,5 millió menekültet a kontinensre engedni, akkor nem a levegőbe beszélt. Nemcsak sértődötten reagált az Európai Parlament korábbi állásfoglalására, amelyben a képviselők többsége a török EU-tagság ellen érvelt.

A szakértő kiemelte, hogy a görög gazdaság a jelenlegi állapotában képtelen lenne megbirkózni a menekültek tömegével. Valós veszélye van az összeomlásnak, mivel az ország jelenleg is nehezen gondoskodik a menekülttáboraiban élő közel 60.000 emberről.

Az Európai Unió és Törökország márciusban egyezett meg arról, hogy a törökök 3 milliárd euróért, valamint a csatlakozási tárgyalások felgyorsításáért cserébe visszatartják az Európába igyekvő szíriai, iraki és afgán menekülteket, sőt, visszaveszik azokat, akiket kiutasítanak a tagállamok. A szerződés kiválóan működött egészen a júliusi kudarcba fulladt puccskísérletig. Az ezt követő tízezrek – köztük katonák, rendőrök, bírók, közszolgák, ellenzéki újságírók és politikusok – bebörtönzésével járó megtorlás miatt eltávolodtak egymástól a felek.

Erdogan elnök pedig megérezte, hogy az EU képtelen egységesen fellépni, ezért egyre többször kezdte zsarolni az államszövetséget. Követeli például a vízummentességet, amelyet Brüsszel egyelőre nem akar megadni a törököknek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »