A tömeggyilkos volt neje ellen is eljárás indulhat

A tömeggyilkos volt neje ellen is eljárás indulhat

Nem állt kapcsolatban külföldi terrorszervezetekkel az orlandói mészárlás elkövetője – erősítette meg a CIA igazgatója washingtoni meghallgatásán. Az elkövető a támadás előtt a rendőrségnek azt mondta, hogy az Iszlám Állam nevében követi el a mészárlást. A felesége állítólag tudott a készülő akcióról, de nem értesítette a rendőrséget, ezért ellene is eljárás indulhat.

Az amerikai elnök is részt vett Floridában azon a megemlékezésen, amit az orlandói mészárlás áldozatainak az emlékére tartottak, ahol azt is szóvá tette, hogy a mészárlás áldozataival kevesebbet foglalkozik a sajtó a homoszexualitásuk miatt. „Örülök, hogy a szenátus végre napirendre tűzte azt a szavazást, hogy a terrorista kapcsolatokkal rendelkező személyek ezentúl ne tudjanak lőfegyvert vásárolni. Remélem, hogy a törvényhozás tagjai végül megszavazzák ezt a módosítást” – mondta az elnök.

A fegyvertartás az elnökválasztási kampány központi témája lett, Hillary Clinton és Donald Trump is a fegyvervásárláshoz szükséges háttérellenőrzés szigorítását ígéri. Ugyanakkor a fegyvergyártók részvény-árfolyama több százalékot emelkedett az ámokfutás után, ilyenkor ugyanis rendszeresen megugranak az eladások. „Épp most néztem végig Obama elnök beszédét, és mindig ugyanazt csinálja: elmondja, mekkora tragédia, ami történt, és hogy a fegyverek tehetnek mindenről. Én Hillary Clintonnal ellentétben megvédem az emberek fegyvertartáshoz fűződő jogát” – reagált Donald Trump republikánus elnökjelölt-aspiráns.

Az elkövető telefonon hívta fel a rendőrséget a mészárlás előtt, és az Iszlám Állam követőjének nevezte magát, a CIA vezetője szerint viszont nem állt közvetlen kapcsolatban a vallási fanatikusokkal. „Az ilyen magányos farkasok a terrorszervezetek felszólításainak megfelelően teljesen egyedül dolgoznak, az ilyesmi pedig nagy kihívás az elhárítás számára. Ennek az eredményét láthattuk Orlandóban. Közvetlen kapcsolatot nem találtunk az elkövető és külföldi terrorszervezetek között, de biztosnak tűnik, hogy az inspirációját ezektől a szervezetektől merítette” – mondta washingtoni meghallgatásán John Brennan, a CIA vezetője.

A rendőrség szerint az elkövető korábbi felesége tudott a tervezett akcióról, ellene is eljárás indulhat, mert nem értesítette a hatóságokat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »