A tolvajoknak nem kell félnie a hármas metrón

Mindössze egyetlen állomáson rögzítik a biztonsági felvételeket az M3-as metró vonalán. Ez a hiányosság segít azoknak a tolvajoknak elkerülni a lebukást, akik a záródó ajtókat kihasználva a peronról ragadják magukhoz a kiszemelt utasok mobiltelefonját.

Minden budapesti metróvonalon van kamerás megfigyelés, míg azonban az M2-es és M4-es vonalon végig, az M3-as metró vonalán kizárólag Kőbánya-Kispest végállomáson készülnek rögzített felvételek – válaszolta lapunk érdeklődésére a BKV Zrt. Ez azért is meglepő, mert Magyarországon jelenleg hármas szintű terrorkészültség van érvényben. Lapunk azután fordult a közlekedési társasághoz, hogy munkatársunk a napokban szemtanúja volt egy telefonlopásnak a Ferenciek terénél. A bűncselekmény áldozata akkor azt a tájékoztatást kapta, hogy az elkövetőről nem készült felvétel, mert bár vannak biztonsági kamerák, azok nem rögzítenek semmit.

A lopás áldozata, egy nő a metró egyik középső kocsijában utazva az ajtó melletti ülésen böngészte a telefonját, amikor az ajtók bezáródása előtti pillanatban a peronról benyúlt egy fiatalember, átnyúlt a válla fölött és elragadta a készüléket. Úgy tudjuk, hasonló jellegű lopások az M3-as metró vonalán az elmúlt három hónapban legalább másik két alkalommal ugyancsak történtek, információink szerint a Deák Ferenc téri és a Klinikák állomáson. A BKV azonban kérdésünkre azt válaszolta: az elmúlt fél évben metrón történt telefonlopással kapcsolatos bejelentés hozzájuk egyáltalán nem érkezett. Megkerestük az ügyben a rendőrséget is. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azonban azt válaszolta: az egységes nyomozóhatósági és ügyészségi bűnügyi statisztika csak befejezett ügyekre vonatkozóan tud adatokat szolgáltatni, folyamatban lévő eljárásokról nem. Így tehát nem tudnak tájékoztatni arról, hogy az elmúlt hónapokban hány telefonlopás történt a budapesti járatokon. Bűnmegelőzési szempontból a BRFK azt ajánlja, hogy az emberek a telefonjukat a belső zsebben, zárt táskában tartsák. Amennyiben telefonlopás történik, azonnal tiltassák le szolgáltatójuknál a készüléket és tegyenek feljelentést.

A tömegközlekedési eszközökön alapvetően biztonságban érzik magukat az emberek. Ezt azonban egy ilyen jellegű bűncselekmény átélése értelemszerűen felborítja. Egy időre óvatosabbakká válunk, viszont ahogy távolodunk az eseménytől, ismét megfeledkezünk arról, hogy bizonyos helyzetekben veszélynek lehetünk kitéve – erről már Káplár Mátyás tanácsadó szakpszichológus beszélt. A szakember azt tanácsolja, éppen ezért ajánlatos időről időre bemondani a járműveken, vagy a megállókban, hogy érdemes az utasoknak odafigyelni értékeikre. Minden bűncselekmény, így egy ilyen jellegű telefonlopás is megviseli az áldozatot. A pszichológus úgy látja, ekkora traumát egy egészséges személyiség rendszerint még képes önállóan feldolgozni. Káplár Mátyás szerint a lopás okozta sokk esetén kifejezetten rossz döntés, ha az illető megpróbálja összességében elkerülni a tömegközlekedést.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 02.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »