A tojástól fogyni fog, jobban lát, egészségesebb lesz

A tojás remek energiaforrás, lendületet ad a mindennapokhoz. Ha eddig nem evett rendszeresen, akkor itt az idő, hogy ez megváltozzon.

Tévhit, miszerint a tojássárgája emeli a koleszterinszintet a szervezetben, ezáltal veszélyezteti az egészséget. A legfrissebb kutatások azt mutatják, hogy a tojásfogyasztás semmivel nem növeli a szívroham vagy az agyvérzés kockázatát, sőt rengeteg olyan anyag van benne, amely inkább pozitívan hat az egészségünkre.

Fontos vitaminokat tartalmaz    B2-vitamin (riboflavin), amely segít a szervezetnek átalakítani a táplálékot energiává.    B12-vitamin (kobalamin). Létfontosságú a vörösvérsejtek előállításához.    A-vitamin (retinol), amely a szemet tartja karban.    Az E-vitamin (tokoferol) segít semlegesíteni a szabad gyököket, amelyek sejt és szöveti károsodást okoznak, ez pedig rákos megbetegedéshez vezethet.    Az A- és B2-vitamin szintén fontos a sejtek növekedésének szempontjából.Ásványianyag-forrás

A kis fehérjebomba tele van foszforral, vassal és cinkkel. Ezek az ásványi anyagok létfontosságúak a szervezet számára. A foszfor jó a csontoknak és természetesen a fogaknak is. A vashiányos állapotról mindenki hallott már, elegendő vas nélkül fáradékonyak leszünk, rosszkedvűek, és jelentősen csökken a koncentráció-, valamint a teljesítőképességünk. A cink tartja az immunrendszert csúcsformában, és segíti a szervezetet abban, hogy a bevitt táplálékot átalakítsa energiává. Ezek mellett kisebb mennyiségben találunk néhány nyomelemet a tojásban: például jódot, ami támogatja a pajzsmirigyeket a hormonok előállításában, valamint szelént, ami hatékony antioxidáns, ezáltal csökkenti a rák kialakulásának kockázatát.

Kolinbevitel a rák ellen

A sárgája sok kolint tartalmaz; ez egyike a legfontosabb úgynevezett lipotróp anyagoknak, amelyek gondoskodnak a májban és másutt is a zsírmolekulák feldolgozásáról és elszállításáról. Egyetlen tojásban a napi szükséges kolinbevitel (RDA) 33 százaléka megtalálható. Egy idei tanulmány szerint azok a nők, akik az átlagosnál több kolint vittek be a szervezetükbe, 25 százalékkal csökkent a mellrák kockázata.

Tehát sürgősen felejtsük el a sárgája nélküli omlettet, mert nemcsak a finomabb ízektől, hanem egy csomó, az egészségünk megőrzéséért felelős anyagtól fosztjuk meg magunkat.

Tojás az éleslátásért

Ebben a kis geoid formában még olyan „finomságok” is megtalálhatóak, mint a zeaxanthin és a lutein, melyek a szelénhez hasonlóan antioxidánsok, és jelentősen növelik a védelmet a makuláris degenerációval (AMD) szemben. Az AMD a látóidegen vagy a retinán lévő makula, az éleslátás helyének károsodása, az időskori vakság egyik leggyakoribb oka. Tehát minél több tojás, annál élesebb szemek.

Erre a kijelentésre biztos sokan felkapják a fejüket, pedig a legfrissebb kutatások szerint azzal, hogy tojást eszünk reggelire, korlátozzuk a további kalóriabevitelt, átlagban 401 kalóriával. Ez havonta akár 1,3 kilogrammos fogyást is jelenhet! Méghozzá amiatt, mert aki tojással kezdi a napot, jóval később éhezik meg, mintha bármi mást fogyasztott volna, és valószínűleg ebédre is kevesebbet eszik.

Tudvalevő: a tojás tartalmaz koleszterint, a szerkezete eltér a szervezetben található koleszterintől. A „monyóké” szimpla étrendi koleszterin. Bár régebben az egészségügyi ajánlások ennek ellenkezőjéről szóltak, a modern, tudományos vizsgálatok alapján nincs bizonyíték arra, hogy az étkezési tojás növeli a vér koleszterinszintjét.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Kiderült, miért kell minden férfinek tojásos reggelivel indítania a napotEgyen tojást a jobb memóriáért!A tojáshéj 3 csodálatos gyógyhatása, amiről neked is tudnod kell!Rovatok: ÉletmódTelepülés: VilágCímkék: immunrendszer, tojás, életmód, energiaforrás, kalóriaForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »