A tiltakozások ellenére macedón elnök kiáll a kegyelemről szóló döntése mellett

A tiltakozások ellenére macedón elnök kiáll a kegyelemről szóló döntése mellett

Gjorge Ivanov macedón elnök a kormánypárti és ellenzéki tiltakozás ellenére kiáll azon döntése mellett, amely szerint kegyelemben részesíti a belpolitikai válságot okozó lehallgatási botrány gyanúsítottjait, vádlottjait és elítéltjeit – számolt be róla a vesti.mk macedón hírportál.

A macedón államfő pénteki beszédében kiemelte: döntése Macedónia érdekeit szolgálja, és kiáll mellette a belföldi és a külföldi bírálatok ellenére is. Ugyanakkor hozzátette, hogy aki úgy érzi, megfosztották bármilyen jogától, vagy bíróság előtt akarja bizonyítani ártatlanságát, adjon be kérelmet, és az elnök semmissé teszi a rá vonatkozó kegyelmi döntést.

Az elnök egyben azt kérte a diplomatáktól és a nemzetközi közösség tagjaitól, hogy fontolják meg bíráló szavaikat, nehogy valaki “félreérthesse” azokat.

Gjorge Ivanov azért szólt a nemzethez, mert pénteken a három legnagyobb macedón párt levélben kérte tőle, hogy vonja vissza döntését.

A 2014-es választások óta tartó belpolitikai válság érdekében Gjorge Ivanov kedden jelentette, hogy kegyelemben részesít 56 ellenzéki és kormánypárti személyt. A döntés azonnal elégedetlenséget váltott ki, emiatt pedig napok óta heves tiltakozások zajlanak Szkopjéban.

Trajko Veljanovszki macedón házelnök pénteken írta ki az előre hozott parlamenti választásokat június 5-re, ez pedig – a köztársasági elnök szerint – az ország fejlődésének egy új fejezetét jelenti.

A 2014-es választások után az ellenzék választási csalással vádolta meg Nikola Gruevszkit és a mögötte álló jobboldali koalíciót. Ez éleződött tovább tavaly év elején, miután a miniszterelnök államcsínnyel vádolta meg az SDSM elnökét.

Ezt követően Zoran Zaev közzétette Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit, amelyek a szociáldemokraták szerint azt bizonyítják, hogy a kormánypárti, jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) koalíció az elmúlt években több választáson is csalt, és törvényellenesen hallgatta le több mint 20 ezer ember telefonját. Szkopjéban emiatt több tüntetést is szerveztek a kormány ellen, a válságot pedig csak uniós közvetítéssel lehetett megoldani.

Nemzetközi nyomásra végül tavaly júniusban megállapodást írt alá a négy legnagyobb macedón párt, köztük az ellenzéki is, majd április 24-re előre hozott választást írtak ki, bár ezt később június 5-re halasztották. A megállapodás részeként a majdnem tíz éve hatalmon lévő Gruevszki is lemondott. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »