A thai parlament felkérte királynak Vadzsiralongkorn herceget

Hat héttel IX. Ráma (Bhumibol Aduljadedzs) király halála után a thaiföldi parlament hivatalosan felkérte kedden a trónörököst, Maha Vadzsiralongkorn herceget, hogy legyen az ország új uralkodója, idézi az MTI Pornpetcs Wicsitcsolcsai, az ideiglenes nemzetgyűlés elnökének keddi bejelentését.

Wicsitcsolcsai elmondta, ha az október 13-án elhunyt Bhumibol egyetlen fia elfogadja a felkérést, automatikusan királlyá választják. Bhumibol még 1972-ben jelölte ki utódjának Vadzsiralongkornt.

A trónörökös tartózkodási helye egyelőre nem ismert, azt sem tudni, mikor válaszol a parlament felkérésére. A koronázásra mindenesetre legkorábban csak jövő év végén, a Bhumibol halálát követő egyéves gyászidőszak letelte és az elhunyt uralkodó elhamvasztása után kerülhet sor.

Thaiföldön a királyi ház fontos politikai szerepet tölt be. A 88 évesen elhunyt Bhumibol népszerűsége és az őt övező tisztelet volt az összetartó erő a politikailag megosztott délkelet-ázsiai országban. Az elhunyt király több mint hetven éven át uralkodott.

Bhumibol halála óta a thai hatóságok még a korábbinál is keményebben próbálják védeni a monarchiát, érvényt szerezve a világ legszigorúbb felségsértési törvényének. Bármilyen véleménynyilvánítás vádemeléshez és hosszú börtönbüntetéshez vezethet. Jelenleg több mint egy tucat ember ellen folyik eljárás ilyen ügyekben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »