A tévelygő német politika

A   tévelygő  német   politika

Horst Seehoffer, a bajorok miniszterelnöke, elutazott Moszkvába, tárgyalt Putyin elnökkel, aztán hazajött, mint aki jól végezte dolgát. Normális körülmények között egy ilyen látogatásnak nincs nagy jelentősége, hiszen Bajorország politikailag a nagy Németország része, és a német-orosz kapcsolatok normális fenntartásához tartoznak az időleges diplomáciai látogatások. Seehoffer azonban nem a német kormány megbízásából látogatott Putyinhoz, hanem „magánszorgalomból”, aztán ebből kerekedett a nagy vita, támadások , magyarázkodások és dühöngés.

Mikor olvasóink ezeket a sorokat olvassák, a fenti esemény már a múlté, hiszen Seehoffer még február hónap elején járt az oroszoknál, és a kétnapos látogatás csak egy röpke pillanata a jelenlegi ellentmondásos helyzetnek, de nagyon jellemző arra a német politikára, ami tévelygő, bizonytalan és szörnyen együgyű. Mert ha a bajoroknak esetleg más elképzelésük is van a német-orosz kapcsolatokról, és vezetőjük szeretné –elsősorban gazdasági megfontolásból. – hogy ez a kapcsolat továbbra is a kölcsönös bizalom jegyében folytatódjon, miért szükséges, hogy a központi, berlini hatalom képviselői – „kígyót-békát” kiabálva a miniszterelnökre,- támadják a bajor álláspontot.

A szociáldemokrata Gernot Erler pl., aki különben a német kormány Oroszország-ügyeivel foglalkozó „megbízottja”, tehát szakértő a kérdésben, egyenesen a berlini kormányzással szembenálló, „antiszolidáris” viselkedéssel vádolta a bajorok első emberét. Különben a legnépszerűbb német „bulvárlap”, a „Bild” is negatívan nyilatkozott, mert szerintük a CSU elnöke moszkvai útja, talán szolgálja a bajor gazdaság érdekeit, de sérti az egységes német állam érdekeit, és Putyin meglátogatása „ külpolitikai ostobaság „ volt. Mit mondjon erre a bajor választó, aki látja a migrációs válság után kialakult tökéletesen zavaros német politikai helyzetet.
A német közvélemény talán a nagy vesztes háború után volt hasonlóképpen megzavarodva, mint ma…


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »