A testvériség próbája

Június 21-én ezrek tapasztalhatták, milyen kétségbeejtő helyzetbe kerülhet egy család igen rövid idő alatt. A jégeső, amelynek hírét a helyi hírcsatornák rögtön felkapták, és ami több száz házat megrongált, váratlanul ért mindenkit. Isten meglátogatta a népét.

Mert tud Ő így is látogatni. Egyáltalán nem szeretném, ha úgy tűnne, hogy nem érzek együtt a katasztrófa sújtotta vidékek lakosaival, de ez az igazság. Isten tud úgy látogatni, hogy abba beleroppan minden, összeomlik, amit évek keserves munkájával és hangyaszorgalmával raktunk össze. Isten meglátogat minket és választ vár: mit válaszolunk az Ő kezdeményezésére?

Sokféleképpen lehet válaszolni erre. Van, aki tagadással felel: nem is Isten az olyan, aki megengedi, hogy hívő emberek házában, gépkocsijában tegyen kárt a vihar! Van, aki elkeseredik: miért engedte meg Isten mindezt? Talán már nem szeret? Mások felemelik a vékony fólia és a tetőfedő anyagok árát, hogy minél nagyobb nyereségre tegyenek szert az emberek nyomorúságán.

Akad olyan is, aki ki akarja hagyni Istent a katasztrófa okainak feltárásából: jégeső volt, most meg kell javítani a tetőt. Hagyjuk ki ebből Istent!

A szőlősgyulai gyülekezet öt férfitagja egészen másképp válaszolt Isten látogatására. Peleskei Béla tekeházi, feketeardai és királyházi lelkipásztor hívására szerda délután elindultunk, hogy megmutassuk: a testvériség nem csupán a kényelmes idők súlytalan szófordulata. Pontosan a nehéz időkben, a próbák idejében mutatkozik meg, mit jelent az, hogy Krisztusban testvérek vagyunk és egy nagy családként összefoghatunk.

A szőlősgyulai gyülekezet tagjaival így kezdtünk neki a tekeházai parókia tetejének ideiglenes javításához, befedéséhez. Isten kegyelméből ezt a munkát el tudtuk végezni és ideiglenes megoldásként befedtük a parókia megrongálódott tetejét. Mint megtudtuk, Tekeháza 520 háztartásából 468-ban keletkezett jelentős mértékű kár. A mi erőnk, lehetőségünk egynek a rendbehozatalára futotta – örülünk, hogy ezt is megtehettük.

Hálásak vagyunk Istennek, hogy falunkat elkerülte a jégeső, de tudtunk segíteni azoknak, akiket Isten most nehezebb próba alá vetett. Szeretnénk buzdítani minden református és nem református, keresztyén embert, hogy lehetőségeihez mérten segítse a jégkárt szenvedett települések lakosait és kisközösségeit.

Minden hitben adott válaszért, amit Isten látogatására teszünk, az Övé legyen a dicsőség!

Laskoti Zoltán beosztott lelkész

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 26. számRovat: BelföldTelepülés: Ukrajna›KárpátaljaCímkék: KárpátaljaUkrajnaidőjárásjégesőukrajnai hírekForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »