A tervezett Mindszenty-emlékközpont területén találták meg a 17. századi Egerszeg várának falait

A tervezett Mindszenty-emlékközpont területén találták meg a 17. századi Egerszeg várának falait

Megtalálták a török kori vár falait a régészek Zalaegerszegen. A tervezett Mindszenty-emlékközpont területén végzett próbafeltárás során előkerült a 17. században épült vár keleti falazata és az előtte húzódó vizesárok – közölte Kiss Péter, a feltárást vezető régész az MTI-vel.

 

Mint elmondta, a próbafeltárás során szerzett adatok alapján meg tudják állapítani az egykori vár és várárok pontos helyét, vizsgálják az egykori palánkfal szerkezetét és a földbe rejtett régészeti leletek térbeli kiterjedését is meg tudják határozni.

A több mint ezer négyzetméteren, három kutatóárokban zajló próbafeltárást a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ szakemberei végzik. A próbafeltárás célja, hogy átvizsgálják a tervezett múzeumépület területét, tisztázzák a régészeti rétegviszonyokat és biztonsággal meg tudják mondani, hogy milyen további régészeti munkára lesz szükség – tette hozzá Eke István régész.

Felidézte, hogy az egerszegi vár jelentősége és stratégiai szerepe azt követően nőtt meg, hogy 1600 októberében 40 napos ostrom után a kanizsai vár török kézre került. A vár elfoglalása után szabad volt az út a török csapatok előtt: sem földrajzi, sem természeti akadályok – mocsarak, ingoványok, hegyek –nem állták útjukat. Új végvárrendszert kellett kiépíteni, amelynek egyik fontos eleme volt az egerszegi vár – emelte ki a próbafeltárás szakmai vezetője.

Az egerszegi vár építése 1603 után kezdődött el, az erődítmény történetét számos forrás dokumentálja. A feljegyzések szerint az erődítményben 350 katona teljesített szolgálatot, a várvédők 1664-ben egy nagyobb török sereg támadásakor felgyújtották a várat.

A vár falait az 1700-as évek elején elbontották, majd a várárkokat betemették – emlékeztetett Eke István. Hozzáfűzte: a várkapitányok levelezéséből ismert, hogy folyamatos segítséget – embereket, pénzt, építőanyagot – kértek a vár megfelelő karbantartásához. A palánkvár állaga folyamatosan romlott, a facölöpök korhadásnak indultak, erre utalhatnak a várárkokban végzett rétegvizsgálatok is.

Kitért arra is, hogy a próbafeltárás során a várárokban nagy mennyiségű agyag kerámia edénytöredéket találtak. A régészeti leletek – edények, korsók, tálak –, valamint a munkák során készült fényképek, rajzok képet adhatnak a város 17. századi életmódjáról – emelte ki a régész.

A próbafeltárás július elején kezdődött a tervezett Mindszenty-emlékközpont helyén, a teljes felületű feltárást a tervek véglegesítése után a Göcseji Múzeum régészei végzik.

A Modern városok program keretében az egykori vár helyén zöldmezős beruházás keretében Mindszenty-emlékközpont épül. A hercegprímásnak és a kommunista diktatúra egyházüldözésének emléket állító kiállítóhely a több mint ötmilliárd forintos, vallási turizmust is szolgáló városfejlesztési program részeként valósul meg Zalaegerszegen.

Forrás: MTI

Fotó: Zalaegerszegturizmus.hu

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »