„A terrortámadás lehetősége nagyobb, mint hogy műszaki hiba történt”

„A terrortámadás lehetősége nagyobb, mint hogy műszaki hiba történt”

Nem volt magyar utasa a lezuhant egyiptomi gépnek. Egyre valószínűbb, hogy terrorakció történt. A gépen közel hetvenen utaztak.

Az egyiptomi légitársaság Airbusa szerda éjjel indult Párizsból Kairóba. A repülőn 66-an utaztak, a fedélzeten több biztonsági tiszt is volt. „Elsőre furcsának tartottam, hogy három biztonsági tiszt is volt a repülőgép fedélzetén, ami nem számít sztenderdnek, hiszen általában egy marsall szokott repülni a géppel. Valószínűleg épp az egyiptomi vagy a franciaországi események miatt tette azt az EgyptAir, hogy megnövelte a biztonsági tisztek számát. De ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy terrorcselekmény történt a gépen, ugyanis azt még nem tudjuk, hogy milyen kommunikáció zajlott utoljára a gép és az irányítás között” – mondta Sajtos Zoltán, az Aeromagazin főszerkesztője.

A gép a Földközi-tenger felett, egyiptomi légtérben tűnt el a radarról. A görög kormány tájékoztatása szerint a repülő hirtelen kanyarokat tett, mielőtt zuhanni kezdett. „3:37 perckor a gép 11 kilométeres magasságban repült az egyiptomi légtérben. Ekkor hirtelen 90 fokos fordulatot tett balra, aztán 360 fokos fordulatot jobbra. Ezután a repülési magassága hirtelen kevesebb mint a felére csökkent. 3 kilométernél vesztettük el vele a kapcsolatot” – mondta Panosz Kammenosz görög védelmi miniszter.

Az egyiptomi szakminiszter szavai alapján nem műszaki hiba vagy emberi mulasztás okozta a repülő vesztét. „A jelenlegi helyzet arra utalhat, azért fogalmazok így, mert nem akarok találgatásokba bocsátkozni, de a helyzet alaposan elemezve, arra következtethetünk, hogy a direkt terrortámadás lehetősége nagyobb, mint az, hogy műszaki hiba történt” – vélekedett Sherif Fathi egyiptomi polgári repülési miniszter.

A NATO-főtitkár felajánlotta a védelmi szövetség segítését. „A legmélyebb részvétemet fejezem ki minden érintetnek, valamint Franciaországnak és Egyiptomnak. Tudom, hogy az érintett országok már megkezdték a keresést, de ha bármiféle kérés érkezik a NATO-részvételre, akkor mi természetesen készen állunk arra, hogy segítséget nyújtsunk” – mondta Jens Stoltenberg.

A magyar kormány magyar áldozatról nem tud. „Mind a hivatalos egyiptomi, mind a francia közlések szerint jelenleg azt tudom Önöknek mondani, hogy magyar állampolgár a repülőgép, az eltűnt repülőgép fedélzetén nem tartózkodott” – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter.

A járatot vezető egyiptomi pilóta nem számított kezdőnek: a légitársaság szerint több mint hatezer órát repült.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »