A terroristák támadásba lendültek Aleppóban

A terroristák támadásba lendültek Aleppóban

MTI nyomán

Összehangolt támadást indítottak szíriai szélsőséges csoportok hétfőn Aleppó városának a kormányhű erők kezén lévő negyedei ellen, néhány nappal azután, hogy utóbbiak elvágták a megosztott és rommá lőtt városba vezető utolsó utánpótlási útvonalukat.

Dzsihadista közlései szerint az al-Nusztra Front és néhány más lázadócsoport rakéta- és aknavető-támadásaiban, illetve a rezsim légierejének csapásaiban legalább 22 civil halt meg a nap folyamán.

Szíria második legnagyobb városának, az ország egykori gazdasági központjának birtoklása a polgárháború egyik legnagyobb tétje. A város 2012 óta kettészakadt, a rezsimhez hű erők által ellenőrzött nyugati, illetve a terroristák kezén lévő keleti negyedekre.

A kormányerőknek július 7-én sikerült elvágniuk a szélsőségesek utolsó, Aleppóba vezető utánpótlási útvonalát, az úgynevezett Castello utat. A harcok azóta még hevesebbé váltak, legkevesebb hatvan ember halálát és százak sebesülését okozva.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) szerint a dzsihadisták mintegy háromszáz rakétát lőttek ki Aleppó nyugati részeire, legalább kilenc civil halálát okozva, az óvárosban pedig felrobbantottak egy alagutat, 19 katonát ölve meg.

Tizenhárom civil a terroristák negyedei ellen intézett légicsapásokban halt meg, többségük a frontvonal mellett fekvő Bab al-Makam negyedben.

A szíriai hadsereg főparancsnoksága közben bejelentette, hogy keddtől újabb 72 órával meghosszabbítják az egész ország területére vonatkozó fegyvernyugvást, amelyet eredetileg múlt kedden a muszlim böjti hónapot (ramadán) lezáró háromnapos ünnep, az íd al-fitr idejére hirdettek meg.

A szíriai hadsereg és Bassár el-Aszad elnököt támogató orosz erők időről időre ideiglenes fegyvernyugvást hirdetnek meg a heves harcok sújtotta térségekben.

A légicsapások és a harcok azonban gyakran változatlanul folytatódnak, mivel a megállapodás nem vonatkozik az olyan szélsőséges dzsihadista szervezetekre, mint az al-Nuszra, vagy az ISIS (akiket az MTI ismét következetesen “felkelőkként”, “ellenzékiekként”, illetve “lázadókként” igyekszik aposztrofálni… – a szerk.).


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »