A terroristák célkeresztjében állnak a keresztények a Sínai-félszigeten

A terroristák célkeresztjében állnak a keresztények a Sínai-félszigeten

Június 6-án meggyilkoltak egy kopt ortodox szerzetesnővért a Kairót és Alexandriát összekötő úton; június 30-án megölték Rafael Mussza kopt papot, aki ugyanazon a plébánián szolgált, ahol paptársával három évvel ezelőtt végeztek az iszlamisták.

A khatatbai Mar Girgisz (Szent György) monostor

Asnathia nővér a Szalmanija település közelében fekvő Mar Girgisz El Khatatba-monostorba (khatatbai Mar Girgisz-monostor) igyekezett két társával együtt, amikor autójukat lövések érték. A szerzetesnővér azonnal meghalt, két társa sértetlen maradt. Egyelőre nem tisztázott, miért lőttek rájuk, a kopt ortodox egyház szóvivőjének nyilatkozata szerint nem terrorista merényletről van szó. Más hírforrások szerint azonban a szerzetesnővér volt a támadás célpontja. 

Az egyiptomi keresztény kisebbség számára az utóbbi napok különösen nehezek voltak: június 30-án meggyilkolták Rafael Mussza kopt papot, aki a Sínai-félsziget északi részén fekvő Al-Arís Szent György-templomában szolgált. A reggeli imádság után vitte szerelőhöz az autóját, amikor rálőttek. Az ISIS vállalta magára a gyilkosságot. Mussza 46 éves volt, két gyermek édesapja. 2012-ben kezdte meg szolgálatát ezen a plébánián egy másik pappal, Mina Abuddal együtt. Paptársát nem sokkal szolgálatuk megkezdése után, 2013-ban gyilkolták meg, a Morszi elnök megbuktatását követő zavargások során.

Június 30., Rafael Mussza halálának napja a Morszi-ellenes tüntetés évfordulója. A tüntetést követően, 2013. július 3-án vette át a hatalmat Egyiptomban el-Sziszi elnök, aki nyíltan szembeszállt a Morszit támogató Muzulmán Testvériséggel. A keresztények, akik el-Sziszit támogatták, azóta is az iszlamista szélsőségesek célkeresztjében vannak.

A Sínai-félszigeten működik a Anszár Bajt al-Makdisz nevű dzsihadista szervezet, amely 2014-ben az elsők között esküdött hűséget a kalifátusnak. Al- Arís területén mindennaposak a terrorista akciók, ugyancsak június 30-án a helyi rendőrőrsön is bomba robbant: egy rendőr meghalt, egy pedig megsebesült a merényletben.

A kopt egyház közleményben adott hírt Mussza haláláról: „Részvétünket fejezzük ki a püspöknek, az egyházmegyének, családjának és plébániájának. Elítélünk minden terrorcselekményt, amely a nép üdvösségét veszélyezteti és arra törekszik, hogy lerombolja a nép egységét. Isten óvja meg Egyiptomot és minden gyermekét minden gonosztól!”

II. Tavadrosz kopt pátriárka és el-Sziszi elnök a Szent Márk kopt ortodox székesegyházban

A kopt keresztény közösség sokat remél el-Sziszi elnöktől, aki karácsonykor már két alkalommal ellátogatott a Szent Márk-templomba. Bíznak a kairói Al-Azhar teológiai egyetemben is, amely fellép a Korán radikális értelmezése ellen. Reménykednek egy új törvénytervezetben, amely elhárítaná az akadályokat az új templomok építése elől. Ugyanakkor Kairótól távol, a Sínai-félszigeten a keresztények ki vannak téve a szélsőségesek támadásainak.

Forrás: Zenit.org; Avvenire.it; Vaticaninsider.it

Fotó: Vaticaninsider.it, Ansa.it

Magyar Kurír
(tzs)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »