A terror miatt kevesebbet nyaralunk

A terror átrendezte a magyar utazási piacot, Törökországba, Egyiptomba és Tunéziába is kevesebbet járunk nyaralni.

Tavaly érezhetően csökkent a forgalom a magyar turisták által kedvelt tengerparti nyaralások célországaiban, ami némileg átszabta a hazai utazási irodák piacát – számolt be róla a Világgazdaság.

A kedvezőtlen geopolitikai helyzet, leginkább a terrorfenyegetettség és a menekültválság nyomta rá a bélyegét a 2016-os utazási piacra – mondta a lapnak Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) alelnöke. Eget rengető változások nem történtek, irodák se mentek csődbe, de a magyarok által kedvelt tengerparti nyaralások népszerű desztinációi, Törökország, Egyiptom és Tunézia esetében csökkent a forgalom. A legjobban még 2015-ben is a törökországi nyaralások mentek, mivel az ottani rendkívül kedvező ár-érték aránnyal más célpont nehezen tud versenyre kelni. Ám a török puccskísérlet és a terrorcselekmények elvették a magyar utazók kedvét – annak ellenére, hogy a tengerpartot nem érintették az események –, és 2016-ban ötödére esett vissza a magyar utasforgalom.

Hozzátette, a magyarok utazási kedve ugyanakkor töretlen, amit jól mutat a tengeri hajóutak dinamikus forgalomnövekedése is. Az elmúlt években egyre több magyar próbálta ki ezeket, folyamatosan élesedett a verseny a hajótársaságok között, így már akár egy tengerparti nyaralással is vetekedő áron elérhetővé váltak.

A lap a Turizmusonline.hu adataira hivatkozva hozzátette, Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalnáladataiból az látszik, átrendeződik a forgalom. A nem charteres utazásszervezők többsége ugyanis növekedésre számít az idén, hiszen a tavalyi visszaesést követően 2017-re az ötven legnagyobb iroda összesen 5,3 milliárd forint vagyoni biztosítékot igazolt a tavalyi nem egész 4 milliárd után

– Miközben sokan szervezik önállóan az interneten keresztül a nyaralásukat, az utazási irodáknak korántsem csak az idősebb generációk jelentik a stabil ügyfélréteget – magyarázta Molnár Judit. A körutazások, a kulturális programutak és a távoli, egzotikus nyaralások lebonyolítását a fiatal tehetős középrétegben is sokan bízzák utazási irodákra, mivel nincs idejük azok megszervezésére, és a biztonság is fontos szempont számukra.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »