A természet és az ember közös munkájának gyümölcse

A természet és az ember közös munkájának gyümölcse

Hagyományosan szeptember harmadik hétvégéjén szervezik meg Palicson, a tóparton a Szüreti Napok rendezvénysorozatát, amely rendszerint több ezer látogatót vonz. A szokásokhoz híven, a rendezvény szombaton délben az ünnepélyes megnyitóval kezdődött, amelynek keretében az Arena Zabatkiensis borlovagrend kihirdette a szüret királynőjét és az év borászát.

Dragutin Miljković, a borlovagrend nagymestere üdvözölte a vendégeket, majd bejelentette, hogy az idei szüret királynője Helena Milanković a Mon Mirage balettiskola növendéke, akinek a koronát a tavalyi királynő, Sanja Kovačev adta át. A 2016-os év borásza Hompót Miklós lett, aki 2010-ben kezdett borászattal foglalkozni. A borász átvette az elismerést, majd jelentést tett az idei termésről.

Hompót elmondta, egy órával korábban még a szőlőskertben volt és oda is siet vissza, mert javában tart a szüret. Gyengébb tél volt a vártnál, nem voltak nagy fagyok, ami jó, mert előbb kezdhették a tavaszi munkálatokat, de reményét fejezte ki, hogy az előttünk álló tél keményebb lesz.

A jelenlévőkhöz az önkormányzat részéről Nebojša Daraboš, a Városi Tanács idegenforgalommal, beruházásokkal és nemzetközi együttműködéssel megbízott tagja szólt, aki elmondta, a városnak kötelessége fokozottabban támogatni az ilyen rendezvényeket, mert azok serkentik az idegenforgalmat, hiszen a szüreti rendezvények, nemcsak Palicson, hanem Hajdújáráson is bemutatják, mivel rendelkezünk, mit termeltünk, mit kínálunk az ide látogatóknak.

A rendezvény főszervezője a Park Palics kft., társszervezője pedig az Észak Vajdasági Földművesek Egyesülete, amelynek részéről Gvozdenov Angéla elmondta, 2004-ben alakult meg egyesületük a helyi termelők megsegítése céljából és alapításuk óta részt vesznek számos hasonló rendezvényen. A kiállított termények bizonyítják, hogy a kitartó szorgalmas munka eredménye ad igazi értelmet és erőt a jövőnek, mindez az emberek és a természet közös munkájának gyümölcse.

Hompót Miklós hírportálunknak elmondta, 2010 óta foglalkozik borászattal, két és fél hektáros területen, többféle boruk van, igyekeznek az egyensúlyra törekedni a helyi és nemzetközi fajták között. A helyiek közül olaszrizlinget, kékfrankost és fiatal ültetvényen kadarkát és kövidinkát termelnek, a nemzetköziek közül pedig cabernet sauvignon, cabernet franc és sauvignon blanc fajtáik vannak. Az általa termelt helyi fajtákkal kapcsolatban elmondta, nem tudja ezen a homokvidéken terem-e a legjobb kövidinka vagy kadarka, de alapvetően otthon érzik magukat ebben a térségben, a talaj és a természet adottságai megfelelnek ezen fajtáknak.

A hagyományoknak megfelelően, a tóparti sétányon idén is jelen voltak a palicsi Rotary Club aktivistái, akik az általuk készített rostélyos és az italok eladásából befolyó pénzt ezúttal is jótékonysági célra ajánlják fel. Az idén hat egyetemi hallgató kap ösztöndíjat a befolyt pénzből, amely nyolc hónapon keresztül 6000 dinár folyósítását jelenti. Erre a célra az Orbán napi ünnepségen már összegyűlt 288 ezer dinár.

A rendezvény keretében a szőlő és a bor mellett gyümölcs- és zöldségkiállítás is megtekinthető, míg a Kisvendéglő parkolójában kisállatok kiállítása várja a látogatókat. A Vigadó teraszán a szüreti napok témájára készült gyermekrajzokból, valamint bor témájú karikatúrákból összeállított kiállítás tekinthető meg.

A szombati műsorban fellépett a Népkör Bodorka táncegyüttese és az Uspomena tamburazenekar illetve kihirdették a legszebb terményt és a legjobb pálinkát.

Vasárnap a kirakodóvásár mellett a félszigeten az Észak-Vajdasági Földműves Egyesület szervezésében marhapörköltfőző verseny lesz, illetve 10 órakor kezdődik a legjobb házi torták és sütemények versenye, kóstolóval egybekötve. A marhapörköltfőző verseny győztesének és a legjobb házi torták és sütemények versenyének eredményhirdetésére 15 órakor kerül sor a Vigadó teraszán, ahol fél négytől pálinkakóstoló is lesz. Ugyanabban az időben szüreti gyermekjátékokat, kézműves foglalkozást, és sakkos foglalkozást, 17 órától pedig tombolát is szerveznek a gyerekeknek.

Basity Gréta


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »