A Templetonhoz kötődik a húsüzem megszerzője

A Templetonhoz kötődik a húsüzem megszerzője

A pápai húsgyár bedőlése után pár nappal jegyezte be a cégbíróság a pályázat nyertesét tavaly novemberben.

A Templeton délkelet-ázsiai csoportjának vezetője a pápai húsüzemre ajánlatot tevő Frank Liu – számolt be róla a Világgazdaság. Csütörtökön lapunk is írt arról: gyanús cég szerezte meg a húsgyárat. Az üzemhez hozzájutó Tano Commerce Kft. tulajdonosa a Brit Virgin-szigeteken székelő Primebase Group Limited. Ez a cég stratégiai partnerségi kapcsolatban áll a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-vel. A Tano Commerce 1,134 milliárd forintos ajánlatot tett, és vállalta az üzem működtetésének folytatását, valamint legalább 2018. december 31-ig 650 munkahely fenntartását.

A Világgazdaság értesülése szerint a pályázatnyertes budapesti céget tavaly novemberben jegyezte be a cégbíróság, néhány nappal a húsgyár bedőlése után. A céget ügyvezető Liu Chi-Jen, azaz Frank Liu 1988 óta dolgozik a Templetonnak, annak az alapnak, ami nemrég még az államadósságunk több mint tíz százalékával rendelkezett. Liu 1997-ben lett a cég elsőszámú kínai képviselője, ma pedig független igazgatóként felelős az ügyletekért. A Világgazdaság úgy értesült, a befektető egy éve megszerezte a tajvani magyar kereskedőház licencét is.

A tajvani üzletember két további cég, a Chi Fu Central Europe Re Kft. és a Chi Fu Investment Hungary Kft. ügyvezetője. A Világgazdaság szerint Liu Magyarországra csábítása a volt tajvani nagykövet, Székely Levente eredménye. Több évtizedes diplomáciai karrier után egyébként Székely ki is lépett a külügy kötelékéből, tavaly augusztusban pedig a Chi Fu Investment Hungary Kft. társvezetője lett.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »