A téli időszámítás révén a villamosenergia kevesebb, mint 1 százalékát tudjuk megtakarítani

A villamosenergia megtakarítása az órák visszaállatásának eredményeként országos viszonylatban kevesebb, mint 1 százalék – közölte Jurij Koroljcsuk energetikai szakértő.

„Azt mondani, hogy a nyári vagy a téli időszámításra való áttérés jelentős gazdasági hatékonysággal bír országos viszonylatban – nagyon elbizakodott kijelentés lenne.” – jegyezte meg Koroljcsuk.

Az óra visszaállítással sok országnak az a célja, hogy minél hatékonyabban az emberek kevesebb villamosenergiát használjanak el – magyarázta a szakértő.

Koroljcsuk azt is konstatálta, hogy Ukrajna jelenleg 150 milliárd kilowatt/óra villamos energiát állít elő és használ fel évente. Korábban ez 190 milliárd kilowatt/óra volt évente. 17-18 milliárd kilowatt/óra villamosenergia felhasználás esetén az ukrán lakosság mindössze 500 millió kilowatt/óra energiát tud megtakarítani, ez pedig kevesebb, mint 1 százalékot jelent – tudatja a Golos.ua.

Olyan fontos momentumot is számításba kell venni, hogy a munkahelyen kevesebb villamosenergiát használnak az emberek, mint egyéb tevékenységi szférájukban.

„Országunkban nagyon nehéz előre megmondani a megtakarítás szintjét. Példának okáért, ha esetleg hideg tél következik, akkor több energiát fogyasztunk, mint általában.  Ebben a kérdésben sok előre nem látható tényező kap szerepet.” – jegyezte meg a szakértő.

Október 30-án Ukrajna áttér a téli időszámításra, amikor is kijevi idő szerint éjszaka 4 órakor az óramutatókat 1órával visszább kell húzni.

Rovatok: GazdaságTelepülés: UkrajnaCímkék: téli időszámítás, energiatakarékosság, Ukrajna, ukrajnai hírek, ukrán gazdaság, gazdaság, villamosenergiaForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »