A TEK nem tud egyértelmű terrorfenyegetettségről

Eddig nem érkezett a magyar hatóságokhoz olyan információ, amely egyértelmű terrorfenyegetettségre utalna a franciaországi futball-Európa-bajnokságon – mondta Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója a Kossuth rádió 180 perc című műsorában hétfőn.

Hajdu János közölte, a TEK néhány napon belül kiad egy ajánlást az Eb alatt Franciaországban tartózkodó szurkolóknak és turistáknak.

Azt tanácsolta, hogy mindenki tartsa be és kövesse a francia hatóságok utasításait. Ezenkívül érdemes a stadionokban és a szurkolói zónákban érkezés után rögtön megnézni, hogy baj esetén hol lehet a leghamarabb elhagyni a helyszínt – tette hozzá.

Elmondta: magyar rendőrök is fogják segíteni a szurkolókat Párizsban, a TEK pedig terrorellenes koordinátort küld a magyar csapattal, aki a párizsi központ és a magyar sportvezetés között közvetít. Korábban kiderült, gondolnak a focistákra is: az Orbán Viktor miniszterelnök személyes jó barátja, Hajdu János vezette TEK tájékoztatja a válogatott tagjait az esetleges teendőkről.

Tarjányi Péter nemzetbiztonsági szakértő és Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke beelőzte a TEK-et, és animációs filmmel rukkolt elő a Franciaországba utazó szurkolóknak.

Az amerikai külügy korábban arra figyelmeztetett, hogy terrortámadások lehetnek Európában a nyáron, az egyik helyszínnek az Eb-t jelölték meg. Később Francois Hollande is azt mondta, hogy fennáll a veszélye annak, hogy terrortámadást hajtanak végre.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »