A Távol-Kelet menti meg a magyar húsipart?

A távol-keleti export átveszi a kiesett orosz piac szerepét, és az alacsony felvásárlási árak is segítettek a feldolgozócégeknek – írja a Világgazdaság az orosz embargó miatt új utakat kereső, nehéz helyzetbe került európai és magyar húsipar helyzetét feszegetve.

„Az Európai Unió harmadik országokba jutó sertéshúsexportja olyannyira megnőtt Ázsia irányába, hogy mára a kivitel mintegy háromnegyede a Távol-Kelethez köthető” – mondta el a lapnak Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke. Kína, Japán, Vietnam és Dél-Korea lettek az új célországok.

Az Ázsia felé forduló magyar cégek cégek között van a Pick, a Hungary-Meat, a Gyulahús Kft., valamint részben a Pápai Hús 1913 Kft. is, melyeket az is lélegzetvételhez juttathat, hogy az eddig sok esetben nyomott áron érkező nyugat-európai húsfelesleg sem a hazai piacokat árasztja el.

A Világgazdaság megemlíti a hatások között azt is, hogy az élőállat felvásárlási ára nagyot zuhant az elmúlt egy-másfél évben, ami a feldogozóknak jó, míg a tartóknak rendkívül rossz volt. Most ez az „egyensúly” is helyreállhat, de ez kellemetlenül érintheti az eddig a nyomott árakból profitáló húscégeket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »