A taszáriak nem akarnak kísérleti nyulak lenni

A taszáriak nem akarnak kísérleti nyulak lenni

Nő a lakossági ellenállás a Kaposvárra tervezett gumihulladék-feldolgozó miatt. A gyárhoz legközelebb Taszár van, az ott élők szerint egy olyan technológiát akarnak rajtuk kipróbálni, amely még sehol a világon nem létezik.

A Kaposvári Keleti Ipari Parkba tervezett gumihulladék-feldolgozó légvonalban közelebb van Taszárhoz, mint a somogyi megyeszékhelyhez. Az uralkodó széljárás miatt az üzemben keletkező szagok nagy részét a faluban lehet majd a legjobban érezni.

„Ezen a helyszínen már négy olyan üzem is működik, amely terheli a környezetünket, és azt gondoljuk, hogy mivel nem láttunk semmiféle előzetes környezeti hatástanulmányt, illetőleg nem vagyunk benne biztosak, hogy ez az üzem az egészségünkre nem lesz káros, nem szeretnénk egy ilyen próbaüzemnek a kísérleti alanyai lenni. Hiszen a környezetünkben és Magyarországon sem létezik még ilyen pirolízisüzem, amely ugyanezzel a technológiával működne” – emelte ki Szabóné Csonka Nóra, Taszár önkormányzati képviselője.

A taszáriak azt is sérelmezik, hogy a műszaki tervekbe nem enged betekintést az építő Homatech Zrt. A beruházást eredetileg Százhalombattára tervezték, ott végül lakossági ellenállás miatt nem valósult meg. Ott a terveket megmutatták a szakértőknek, de előtte titoktartási nyilatkozatot írattak alá velük.

„Százhalombattán a Homatech megengedte a szakértői bizottságnak, hogy belenézzen a műszaki papírokba, és azt szeretnénk, hogyha mi is megtehetnénk ugyanezt. Tehát egy szakértői bizottság átnézhetné a gyárnak a műszaki papírjait” – mondta Rieger Ágnes taszári lakos a Hír TV-nek.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere április elején jelentette be: a Csányi Sándor OTP-vezér érdekeltségébe tartozó vállalkozás 16 milliárd forintért a városban építi fel a gumihulladék-feldolgozót. Azóta a civilek és az ellenzéki pártok folyamatosan tiltakoznak ellene. A cég több lakossági fórumot tartott az üzemről, de két hete tájékoztatóit abbahagyta. Közleménye szerint azért, mert folyamatosan politikai támadások érik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »