A társadalom igazságszolgáltatásba vetett bizalmát kockáztatják

Még 2013-ban elfogadott törvény is van az Alkotmánybíróság napirendjén, így egyelőre nem számít kirívó késésnek, hogy a testület hónapok óta nem döntött sem a lex CEU-ról, sem a civiltörvényről – mondta Newsroom című műsorunkban Schiffer András.

Az ügyvéd szerint, ha a hatalom megpróbálja lojális emberekkel feltölteni a bírói testületeket, akkor azzal azt éri el, hogy a társadalom bizalma végletesen megrendül az igazságszolgáltatásban.

„Kormánytagoknak, politikusoknak nem kéne szórakozniuk konkrét bírákkal, bírói ítéletekkel. És még valamit azért érdemes lenne szerintem a hatalmon lévőknek szem előtt tartani. Lehet fenyegetni a bíróságokat, meg lehet megpróbálni bedarálni a bírói rendszert, biztosak lehetnek abban, hogy ha ez egyáltalán sikeres – kétségeim vannak, hogy ez bármilyen parlamenti arányok mellett ez sikeres lehet –, a magyar állampolgárok jelentékeny része onnantól kezdve a bírákat, fideszes bíráknak fogja tartani. Márpedig a mindenkori hatalomnak, az ókortól kezdve elemi érdeke az, hogy a bírói ítéleteknek az állampolgárok jó lélekkel úgy vessék alá magukat, hogy meg legyenek arról győződve, hogy ezek többé-kevésbé független ítéletek” – emelte ki.

Tekintse meg a teljes beszélgetést:


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »