A táblabíróság vakvágányra terelte a Rapid menekülési útvonalát

A táblabíróság vakvágányra terelte a Rapid menekülési útvonalát

A bukaresti táblabíróság elutasította csütörtökön a Rapid csődeljárásának ideiglenes felfüggesztését, ezért a nagymúltú futballklub már csak a törvényszék június 13-ai határozatának végrehajtása ellen benyújtott óvásában reménykedhet.

00rapid55_b

Pedig az Agerpres beszámolója szerint a korábban országos bajnok giulești-ieket képviselő ügyvéd, Gabriela Mina hangsúlyozta, a hagyományos kereskedelmi vállalatokkal ellentétben egy futballklubnak nincs havi, rendszeres jövedelme, de most épp garantált bevételre tenne szert a Hivatásos Labdarúgóligától (LPF). „Amennyiben viszont július 12-ig nem függesztik fel a csődeljárásra vonatkozó határozatot, a klub nem jut hozzá a televíziós közvetítési díjakból származó pénzhez és visszaesik a negyedosztályba” – érvelt a jogi képviselő.

Hozzátette, hogy a Rapid befektetője, Valerii Moraru tulajdonában lévő Azuga Waters most készül átruházni egy gyárat az adóhatóságnak, hogy azzal törlessze a hátralékokat, de a felszámolás elkerüléséhez szükséges lenne az alapfokú ítélet végrehajtásának felfüggesztése. Bár az 1923.ro szurkolói honlap beszámolója szerint a teremben lévők úgy érezték, hogy Minának sikerült meggyőznie a bírát, az később mégis megalapozatlannak ítélte a Rapid kérését. Emiatt tovább zajlik a felszámolás, az eddig még a „vasutasokkal” edző futballisták pedig elkezdtek szétszéledni, és más együttesekkel kötöttek szerződést a 2016–2017-es szezonra.

Arra az idényre, amelyben a Rapid visszatért volna a Liga 1-be, de az LPF ultimátumot adott neki, ezért ha keddig, a bajnokság sorsolásáig nem lesz felfüggesztve a felszámolásához vezető törvényszéki határozat, kizárják az élvonalból. Noha korábban még az illetékesek optimisták voltak a csődeljárás leállításának tekintetében, mostanra már minimálisra csökkent a megmenekülés esélye, hiszen egy fellebbezéssel ellentétben óvásokat csak formai hibák esetében szoktak elfogadni.

A 2012-ben fizetésképtelenné vált és a csőd kihirdetése előtt átszervezett együttesnek jelenleg közel 4 millió euró a tartozása, sajtóhírek szerint csütörtökön a ProRapid sportközpontban még az áramot is levágta az ENEL, amiért nem fizették a számlát. A másodosztályból való feljutásáért most nagyjából 400 ezer eurót kellett volna kapnia az LPF-től a televíziós közvetítési díjak első részleteként.

Újjáélednének az „egyetemisták”

A Rapid idén már a harmadik neves futballklub, amelyik csődbe ment, hiszen először a nagymúltú Nagyváradi Bihar FC-t számolták fel tavasszal, most nyáron pedig az élvonalból kiesett Ploiești-i Petrolulnál indították el az eljárást. Napok választják el a működésképtelenségtől a Kolozsvári Universitateát is, amely az elmúlt szezonban a Liga 2-t zárta kieső helyen.

A Szamos-parti városban viszont a helyi önkormányzat az e heti tanácsülésen úgy döntött, hogy megment valamit a „történelméből”, és Emil Boc polgármester – a hat helyi egyetemmel összefogva – alapított egy sportegyesületet, amely az U dicsőséglistáját és színeit átvéve újraépítené a „fekete-fehér” csapatot. „Ez egy vészmegoldás arra az esetre, ha a jelenlegi tulajdonosok nem tudják benevezni a bajnokságba az együttest, és csődbe megy” – magyarázta az elöljáró, aki ezzel az „egyetemista” futballklub szellemiségét szeretné újjáéleszteni.

Újjászerveződik a Petrolul?

A másod- és harmadosztályban a nevezések július derekán kezdődnek, ám még mindig több klub esetében kérdőjeles a szereplés. A Petrolul csődeljárás alatt áll, de a helyi polgármesteri hivatal megkapta Dan Capra klubtulajdonostól a brandet és a dicsőséglistát, a szurkolók pedig egyesületet alapítottak, hogy a jövőben részt vehessenek az esetleges új egyesület irányításában. A Nagybányai FCM és a Brassói FC a megszűnés szélén áll, ezért jelen pillanatban még nem tudni, hogyan áll majd össze a korábban 22 csapatosnak tervezett Liga 2 2016–2017-es mezőnye.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »