A szupermarketek ellátását féltik

A szupermarketek ellátását féltik

Beszerzési gondokat vethet fel az a törvénytervezet, amelyik arra kötelezné a szupermarketeket, hogy 50 százalékban romániai termékeket forgalmazzanak – jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Daniela Bădilă, a Versenytanács vezérigazgatója. 

zoldseg_b

„A Versenytanács nem ellenzi a jogszabályjavaslatot. Megértjük, hogy az egészség szempontjából elsőbbséget kell adni a friss termékeknek. Ugyanakkor azt is értjük, hogy segíteni kell a helyi termelőket, de nem tudom, hogy ez-e a legjobb megoldás” – adott hangot aggályainak a szakember.

Mint kifejtette, a testület megvizsgálta a tervezetet, és sor kérdés merült fel bennük egyebek mellett annak kapcsán, hogyan lehet ellátni a szupermarketeket romániai termékekkel, milyen hatóság fogja ellenőrizni az előírások betartását. „Azt sem tudjuk, hogy mit neveznek majd romániai terméknek: a Romániában gyártottat vagy a román tőkéjű vállalkozás által készítettet?” – hangsúlyozta a Versenytanács vezérigazgatója. Szerinte a helyi termelőknek szövetkezniük kellene, mert csak így van esélyük eredményesen tárgyalni a kiskereskedelmi üzletláncok képviselőivel.

Egy márciusban beterjesztett törvénytervezet arra kötelezné a szupermarketeket, hogy a polcaikra kihelyezett áru legalább 50 százaléka romániai legyen, ezen belül legalább 20 százalék legyen helyi termék, és ezektől a termelőktől legtöbb 5 százalékos polcdíjat kérjenek csak el. A javaslatot
Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter is üdvözölte. „Úgy hiszem, nagyon fontos bátorítanunk a román termékek jelenlétét a boltok polcain” – jelentette ki az agrártárca vezetője, aki felhívta ugyanakkor arra is a figyelmet, hogy a honatyák „természetesen hagytak egy kiskaput is”, vagyis amikor nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű hazai termék – például télen – akkor nem kell betartani az arányokat.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »