A sztrájkjog szigorítása ellen sztrájkolnak

A sztrájkjog szigorítása ellen sztrájkolnak

Huszonnégy órás sztrájkot tartanak Görögországban a szakszervezetek – a munkabeszüntetéshez a kikötők munkásai, a metróvezetők és az orvosok is csatlakoznak- Így tiltakoznak az ellen, hogy a kormány szigorítani akarja a sztrájkjogot, és újabb megszorító intézkedéseket vezetne be.

„Ne vegyétek el a mocskos kezetekkel a sztrájkolók jogait!” – ezt üzenték a kormánynak tüntetők a görög pénzügyminiszter épülete előtt. A demonstrálók dühét az váltotta ki, hogy a görög kabinet már a munkabeszüntetés jogát is korlátozná a nemzetközi hitelezők nyomására, szerintük ugyanis a sztrájkok ártanak a gazdaságnak.

A jövőben a szakszervezetek csak akkor hívhatnának fel munkabeszüntetésre, ha azt a tagjaik több mint fele megszavazza. Jelenleg ehhez elég a tagság harmadának támogatása.

„Nem engedhetjük meg, hogy a kormány elfogadtassa ezt a szörnyű törvényt. Ez kriminalizálja azokat a munkásokat, akik ellenállnak a munkaadók és a kormány terveinek” – mondta egy banki alkalmazott.

A tiltakozást egy, a kommunista párthoz közeli csoport szervezte. Szerintük a radikális baloldali párt, a Sziriza kormányra kerülése után elárulta a munkásokat, és mindazt, amit korábban képviselt.

„Egy baloldali kormány el akarja törölni azokat a szent jogokat, amelyeket a munkások több generáció alatt kivívtak maguknak. Egyetlen céljuk, hogy ne lehessen szervezett formában tiltakozni az intézkedéseik ellen” – mondta egy szállodai alkalmazott.

A tüntetők tiltakozásához a szakszervezetek is csatlakoztak: pénteken nem üzemelnek a kikötők, zárva marad az athéni metró, a kórházakban pedig sztrájkolnak az orvosok.

A kormány a sztrájkjog szigorítása mellett újabb megszorító intézkedéseket is bevezetne: csökkentené például a családoknak járó juttatásokat. A törvényjavaslatokról január 15-én szavaz a parlament. Görögország 2010 óta 14 megszorító csomagot fogadott el a Nemzetközi Valutaalap hiteleiért cserébe.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »