A szokásosnál is szenvedélyesebb vita kerekedett a brexitről

A szokásosnál is szenvedélyesebb vita kerekedett a brexitről

A brit miniszterelnök továbbra sem árulja el, hogy mikor indítja el az Európai Unióból való kilépés hivatalos folyamatát. Theresa May a brexitről és a tervezett új szabadkereskedelmi szerződésekről több vezetővel is egyeztetett a világ legnagyobb gazdaságait tömörítő G20-ak kínai csúcsértekezletén. A tárgyalásokról tartott beszámolója vitához vezetett a brit képviselőházban, részleteket azonban hiába próbáltak megtudni tőle a politikusok.

A finomkodás sosem volt divat a brit képviselők körében, de a brexitről rendezett vita a szokásosnál is szenvedélyesebb vitát váltott ki. John Bercow házelnök többször is rendreutasította a képviselőket.

A Skót Nemzeti Párt frakcióvezetője mindenekelőtt azt akarta tudni, hogy a kormány az unió egységes piacáról is ki akar-e vonulni. A skótok az EU-ban maradás érdekében még a Nagy-Britanniából való kilépésről, azaz a függetlenségről is népszavazást rendeznének.

„Házelnök úr, az európai egységes piac a világ legnagyobb piaca, így ez a kérdés vállalkozásaink és gazdaságunk számára nagyon is számít. Egy nagyon egyszerű kérdést teszek fel a miniszterelnöknek, amire csak igennel vagy nemmel lehet válaszolni. Akarja, hogy az Egyesült Királyság teljes mértékben az európai közös piac része legyen?” – hangzott Angus Roberstson kérdése.

„Ez a tiszteletre méltó úriember, úgy tűnik, nem érti, hogy június 23-án miről szavaztak. Az Egyesült Királyság ki fog lépni az Európai Unióból, és mi új kapcsolatra lépünk az EU-val. Ez az új kapcsolat az EU-s állampolgárok mozgását ugyanúgy magában foglalja majd, mint az áruk és szolgáltatások kereskedelmének szabályozását” – reagált a miniszterelnök.

Theresa May a tárgyalásokra hivatkozva részleteket nem árult el a terveiről, mint ahogy arról sem beszélt a képviselők előtt, hogy mely külföldi vezetőktől kapott ígéretet a szabadkereskedelmi megállapodásra a brexitet követően.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »