A szlovákok, csehek, magyarok és a lengyelek kedvet kaptak a gyerekvállalásra

A szlovákoknál, cseheknél, lengyeleknél és a magyaroknál tavaly megnőtt a gyermekvállalási kedv.

 

A demográfiai krízis Közép-Európában a legsúlyosabb 

 

A 2015-ös évvel összehasonlítva tavaly az összes említett országban növekedett az újszülöttek száma. Sőt, az elmúlt évek adatait összehasonlítva az osztrákoknál is több gyermek látta meg a napvilágot. A felsorolt szomszédaink közül Ukrajna az egyetlen ország, ahol évről évre egyre kevesebb gyermeket vállalnak.

 

Szlovákiában és Csehországban év közben kétezerrel gyarapodott a szülések száma, Magyarországon és Ausztriában több mint háromezerrel, míg Lengyelországban tizenháromezerrel. Ezzel szemben Ukrajnában 15 ezerrel kevesebb szülésre került sor.

 

Annak ellenére, hogy Közép-Európa fentebb felsorolt négy országában a gyermekvállalást illetően tavaly fordult a kocka, mégis a világ azon országaihoz tartoznak, ahol a legsúlyosabb a demográfiai krízis. A 70-es és a 80-as években Szlovákiában mintegy 100 ezer gyermek született. Az elkövetkezendő időszak kiesését pedig az ország népességfogyásában követhetjük nyomon.

 

Fotó: eRepublik

 

Becslések szerint 2100-ban Szlovákia jelenlegi 5,4 milliós lakossága 3,8 milliósra zsugorodik. Csehország lakossága 10,6 millióról 9 millióra, Lengyelországé 38 millióról 22 millióra, Magyarországé 9,8 millióról 6,5 millióra, míg Ukrajnáé 45 millióról 28 millióra. A népességfogyás Ausztriát sem fogja elkerülni, ott 8,7 millióról 8,2 millióra fog csökkenni a lakosok száma.

 

A születési arányszámban végbemenő ingadozások hosszútávon leginkább a nyugdíjrendszerre jelentenek problémát – a nyugdíjasok helyére ugyanis  20–30 év múlva sokkal kevesebb dolgozó ember jut majd, mint manapság.

 

Másodsorban, több szakember szerint hosszútávon pozitív dologként is elkönyvelhető a lakosságfogyás, hiszen enyhül azokra a természetes forrásokra kifejtett nyomás, amit az elhatalmasodó emberiség egyre inkább fosztogat.

 

Forrás: aktuality.sk/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »