A szlovák ellenzék nem akar úgy felsülni népszavazásal, mint Orbánék

MTI nyomán

A jelenlegi ötvenről, harminc százalékosra csökkentené a népszavazások érvényességi küszöbét az ellenzéki Család vagyunk mozgalom, melynek vezetője ezt az indítványt a magyarországi kvótareferendum kapcsán hétfőn jelentette be.

A magyarországi kvótareferendum eredménye jó, és az egyértelműen megerősítette, hogy a szavazók csaknem száz százaléka elutasítja a betelepítésről szóló kvótákat – jelentette ki Boris Kollár a Család vagyunk mozgalom vezetője a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek nyilatkozva.

Rámutatott: a népszavazások érvényességi küszöbe egyaránt magas Magyarországon és Szlovákiában – Szlovákiában  szintén 50 százalék -, ezért pártja már hamarosan egy olyan javaslatot terjeszt a pozsonyi törvényhozás elé, amely az érvényességi küszöb 30 százalékra való csökkentését célozza.

Szlovákiában az ország történetében eddig nyolc alkalommal rendeztek népszavazást különböző kérdésekben. Ezek közül eddig csupán egy volt érvényes, az amit az ország EU csatlakozásáról tartottak 2003-ban, ezen a részvétel 52 százalékos volt.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »