A szívhalál megelőzéséért küzdenek

Magyarországon naponta hetvenen halnak meg hirtelen szívhalálban, az újraélesztés technikáját azonban az emberek mindössze tíz százaléka ismeri.

Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány „Tartsd életben” című, figyelemfelhívó videóját tavaly óta már több mint kétmillióan látták, de sajnos sokan még mindig nem ismerik az újraélesztés lépéseit. Ezen próbáltunk változtatni a Reggeli járatban is: Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője volt a vendégünk.

Az OMSZ szóvivője szerint a szívhalálesetek döntő többségét meg lehetne előzni azzal, ha az emberek kicsit bátrabbak lennének, és még a mentők kiérkezése előtt megkezdenék az újraélesztést.

„Akit érintett már a hirtelen szívhalál vagy az újraélesztés családilag, az tudja, hogy az egy tragikus helyzet. Az utóbbi időben sokat gondolkodtunk, és arra jutottunk, hogy szakítani kell a régi, konzervatív kommunikációval, és olyan újszerű megoldásokat kell alkalmazni, amelyeket a fiatalok szívesen megnéznek, és eljut a tudatukig, eljut a szívükig az üzenet. Az újszerű filmektől és kampányoktól azt reméljük, egyre többen elsajátítják az egyszerű mozdulatokat, és rájönnek arra: ha bátrak, akkor csak segíteni tudnak, ártani biztosan nem” – mondta Győrfi Pál.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »