A szíriai ellenzékiek elfoglalták Manbídzsot

Az Egyesült Államok által támogatott szíriai ellenzéki fegyveresek teljes ellenőrzésük alá vonták az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet kezén lévő észak-szíriai Manbídzs városát – jelentette pénteken az al-Dzsazíra pánarab televízió és a Firat kurd hírügynökség.

Kurd források szerint a városból menekülő dzsihadisták számos polgári személyt magukkal hurcoltak túszként.

Az amerikai légi támogatást élvező Szíriai Demokratikus Erők (SZDE) pénteken jelentették be, hogy reményeik szerint az utolsó támadást indították az Iszlám Állam de facto fővárosa, Rakka és a török határ felé vezető, stratégiailag fontos ellátási útvonal mentén fekvő város visszafoglalása érdekében. Már a múlt héten hírt adtak arról, hogy csaknem az egész várost elfoglalták, csak egy kisszámú dzsihadista harcos húzza meg magát ott.

Kétezer lakost túszul ejtettek

Az arab és kurd harcosokból álló SZDE és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) péntek délután azt közölte, hogy a kezükön lévő utolsó városnegyedből, esz-Szirábból visszavonuló dzsihadisták mintegy 2000 polgári személyt túszul ejtettek, akiket emberi pajzsként használtak fel. A dzsihadisták 500 járművel a Manbídzstól 40 kilométernyire északra, a török határ közelében fekvő Dzsarablosz felé menekülnek túszaikkal.

A Firat hírügynökség jelentése szerint az SZDE harcosainak mintegy 600 túszt sikerült kiszabadítaniuk. Őket biztonságos körzetekbe szállították, ahol menedéket és orvosi ellátást kaptak.

Az SZDE május végén indította el offenzíváját Manbídzs elfoglalására. A város körüli területeket gyorsan ellenőrzése alá vonta, de az előrenyomulás lelassult, amikor a lázadók beértek a helységbe. A civil áldozatoktól való ódzkodás miatt szándékosan nem támadtak hevesen – állították.

Helyi lakosok és megfigyelők szerint amerikai légicsapásokban többtucatnyian meghaltak a városban júliusban.

Légicsapások Aleppó közelében

Mindeközben legalább 18-an, köztük gyerekek is életüket vesztették az észak-szíriai Aleppó tartományban, az ellenzéki fegyveresek által ellenőrzött területek ellen végrehajtott légicsapásokban, amelyek egy kórházat, egy piacot és egy települést értek – közölték helyi aktivisták és segélyszervezetek dolgozói pénteken.

A légicsapások pirkadat előtt érték Kafr Hamra településének egyetlen – nőket és gyerekeket ellátó – kórházát. A bombatalálat következtében a kórház két dolgozója meghalt, egyikük egy ápolónő volt.

A kutatást és mentést végző önkéntesekből álló Szíriai Polgári Védelem nevű csoport közölte, hogy 10 túlélőt húztak ki a romok alól.

Kafr Hamra közel fekszik a tartományi székhely, Aleppó kormányerők által ostromolt, a lázadók kezén lévő keleti negyedeihez, ahol több mint 300 ezer civil rekedt.

Pénteken légicsapás érte az ugyancsak Aleppó közelében lévő Urem al-Kubra település piacát. A bombázás során legalább hatan vesztették életüket – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet.

A tartomány északi részében lévő Hajan nevű településen pedig legalább 10-en haltak meg légicsapásokban, köztük gyerekek és nők is.

A szíriai konfliktusban gyakoriak az egészségügyi intézmények ellen elkövetett atrocitások.

Segélyszervezetek szerint e tekintetben az idei év júliusa volt a legrosszabb a polgárháború 2011-es kitörése óta. Abban a hónapban mintegy 43 – felkelők uralta területeken lévő –  egészségügyi létesítményt romboltak le részben vagy egészében bombázások.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »