A szír lázadók lelőttek egy csehszlovák gyártmányú vadászgépet – majd a pilóta holtteste mellett táncoltak

A szír lázadók lelőttek egy csehszlovák gyártmányú vadászgépet – majd a pilóta holtteste mellett táncoltak

A szír lázadó lelőtték a kormányerők egyik vadászgépét Háma tartományban, Szíriában. Az L-39 Albatros típusú, csehszlovák gyártmányú vadászgépet egy Um Haratain nevű település felett volt harci bevetésen. A pilóta meghalt.

Az L-39-es lelövését az iszlamista Tarír as-Sám nevű militáns csoport vállalta magára, korábban an-Núszra Front néven váltak ismertté. A szír kormány elismerte a gép lezuhanását, de azt technikai meghibásodással magyarázták.

Az orosz sajtó szerint a pilóta katapultál, de a lázadók lelőtték, majd az interneten közzétettek egy videót a gép lelövéséről, később pedig egy másik felvételen az látszik, ahogy az autó tetején táncolnak a halott pilóta holtteste mellett.

Hírdetés

A szír polgárháború lezárása egyelőre megrekedt, miután a lázadók elutasították az oroszok békeajánlatát. Valójában Bassár el-Aszad szír elnök lemondását követelik.

Oroszország korábban bejelentette, hogy kivonja csapatainak egy részét Szíriából, később azonban Vlagyimir Putyin elnök hozzátette, hogy, amennyiben szükségesnek látja, Oroszország folytatni fogja a terroristák elleni harcot, akár Szíriában is. Miközben nyugat legitim szír ellenzékként kezeli a lázadókat, Moszkva terroristáknak tartja őket.

HNonline.sk, Körkép.sk

Nyitókép:  rt.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »