A szezonális olvadás már a héten rekordszintet ért el Grönlandon

Dán kutatók adatai szerint Grönlandon már áprilisban rekordszintet ért el a szezonális olvadás mértéke, ami egybeesik az Arktiszon tapasztalt szokatlan meleggel.

A szezonális olvadás már a héten rekordszintet ért el Grönlandon – derült ki a Dán Meteorológia Intézet (DMI) adataiból. "Utána kell néznünk, hogy az eddigi modelljeink még mindig megfelelőek-e" – hangsúlyozta Peter Langen klímakutató.

Hétfőn már 12 százalékos volt a jégtakaró olvadása, ami rekordkorai időpont, hiszen az olvadásnak ez a mértéke csaknem egy hónappal korábban következett be, mint várták: az eddigi legkorábbi három időpont 2010. május 5., 1990. május 8. és 2006. május 8. volt.

A rekord egybeesik az Arktiszon tapasztalt szokatlan meleggel, egyes időjárási állomásokon 10 Celsius-fokot is mértek. Egy délnyugat-grönlandi, 1840 méter magasban lévő időjárási állomáson 3,1 Celsius-fokot mutatott a hőmérő. A sziget nyugati partján, Kangerlussuaqban pedig az eddigi legmagasabb áprilisi grönlandi értékre, 17,8 fokra kúszott a hőmérő szála.

Egy a Nature folyóiratban közölt tanulmány szerint 1990 és 2010 között a grönlandi jégtakaró olvadása hozzájárult ahhoz, hogy globális átlagban 25 milliméterrel emelkedett a tengerszint.

Az európai és kanadai tudósok szerint tanulmányuk az első, amely megfigyelésen alapuló adatokat közölt a grönlandi jég olvadásáról a 19. század vége óta, amikor a jégtakaró a kis jégkorszakot követően elkezdett visszahúzódni.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »