A szerelmes mosolyok és a sírgödörről letört kóró

A szerelmes mosolyok és a sírgödörről letört kóró

Két éve jött ki a Jaffa kiadónál Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplója. A kétkötetes, monumentális szöveg egyszerre személyes vallomás, kordokumentum, irodalomtudományi munka és fejlődésregény. Megrázó szembesülni azzal, hogyan élte meg Gyarmati Fanni a harmincas évek egyre növekvő feszültségét, a háború borzalmát és az újrakezdés baljós hangulatú éveit.

Mindvégig megőrzött természetessége és nyíltsága – hiszen a naplót saját maguk, és nem a nyilvánosság számára készítette – új nézőpontból engedi látnunk a magyar történelem egyik legsötétebb időszakát. Amelyben ugyanakkor a fájdalom és a rettenet mellett ott van a fiatal házaspár öröme, felszabadultsága és pajkossága is. A Jaffa a napokban egy új kötettel egészítette ki a naplókban megalkotott világot. Az Árnyékban éles fény vagy a Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni hagyatékában maradt képeket tárja a nyilvánosság elé, a gyermekkortól egészen a költő újratemetéséig.

  Jaffa Kiadó  

A könyvben szereplő fotókat a Magyar Tudományos Akadémia Kézirattárának gyűjteményéből Krähling Edit válogatta és szerkesztette. Jó pár híres képet ismerünk, amelyen a Radnóti házaspár szerepel. Síelős fotójuk (amely a jelen kötet címlapjára is felkerült), a vízparti napozós képek, vagy a költő portréi számtalanszor felbukkant már. Az Árnyékban éles fény vagy egyik különlegessége azonban, hogy több mint száz eddig nem publikált fénykép is helyet kapott benne.

Ami azonban még ennél is fontosabb, hogy a felvételek tematikus egységekben, azok pedig nagyjából időrendi sorrendben követik egymást. Ez pedig a naplóhoz hasonlóan megrázóvá teszi a kiadványt. Láthatjuk a házaspárt kisgyermekként, felcseperedni, Radnótit egy focicsapat tagjaként, vagy egy váltófutóverseny előtt, Gyarmati Fannit a nővérével egy parkban, a Dunán csónakázni, kamaszként kirándulni, majd később a megismerkedésük idején készült fényképeket, és a Radnóti reichenbergi (ma Liberec) tanulmányai alatti különválást.

Az első közös képeiktől kezdve már minden fényképre óhatatlanul a tragédia árnyéka vetül. Ezért is különösen felkavaró végignézni a mosolygó, egymásba karoló szerelmeseket ábrázoló felvételeket. Mintha egy mai pár Face­bookra feltöltött emlékeit böngésznénk. Nekik azonban a közösségi oldal biztonságos jelenléte helyett egy pusztító rendszer jutott, amelyben, ahogy Gyarmati Fanni fogalmazott a naplójában, minden „csak egyfelé irányul, hogy megsemmisüljünk.”

A kötet legmegrázóbb felvétele éppen ezt foglalja össze: az abdai tömegsírnál készült képen csak a hiány jeleit, elszáradt növényeket, és egy távolban sejthető gödröt látunk. Gyarmati Fanni erről a gödörről tört le egy kórót, amelyet megszárított, és egész életében őrzött.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 11. 25.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »