A szenátus "megvétózta" Obama vétóját, a 9/11 áldozatai hozzátartozói perelhetik Szaúd-Arábiát

A washingtoni szenátus elutasította Obama elnök vétóját és megszavazta, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadások áldozatainak hozzátartozói perelhetik Szaúd-Arábiát.

Szerdán először a szenátus voksolt csaknem egyhangúlag (97:1 arányban) Obama vétójának elutasítására, majd késő délután a képviselőház is, 348:77 arányban.

A szavazás után nyilatkozó John Cornyn, texasi republikánus politikus – aki a New York-i Chuck Schumer, demokrata párti szenátorral a törvényjavaslat elindítója – azt mondta, hogy a törvényhozók valóban az igazságot keresik, az igazság kiderítését szorgalmazzák, Chuck Schumer pedig leszögezte: “az elnöki vétó figyelmen kívül hagyását nem vesszük könnyedén”.

Schumer hozzátette: fotnosnak tartja, hogy a tizenöt évvel ezelőtti terrortámadások áldozatainak hozzátartozói is kereshessék a maguk igazságát, “még akkor is, ha ez diplomáciai kellemetlenségeket okoz majd.”

A szavazás kimenetele ellenére sok szenátor az aggodalmát hangoztatta. Ben Cardin marylandi demokrata  párti politikus például az előre nem látható következmények miatt aggódott,  Tennessee állam republikánus szenátora, Bob Corker pedig – bár egyetértett azzal, hogy az érintettek perelhessék Szaúd-Arábiát – azért, hogy ha szuverén államok mentességi jogát feladják, akkor ennek beláthatatlan következményei lehetnek az Egyesült Államok számára is.

Corker ugyan nem mondta ki, de az amerikai sajtóban már tág teret kapott az a nézet: ha az amerikai törvények megengedik, hogy magánemberek bepereljék Szaúd-Arábiát, akkor  azt követően külföldi polgárok is indíthatnak pert az Egyesült Államok ellen.

Barack Obama amerikai elnök veszélyes precedensnek nevezte szerdán azt, hogy a kongresszus mindkét háza leszavazta elnöki vétóját, amellyel megpróbálta megakadályozni, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadások áldozatainak hozzátartozói perelhessék a támadásokért szerintük felelős Szaúd-Arábiát.

A döntéssel, amely az első alkalom, hogy a törvényhozás leszavazza Obama elnök vétóját, életbe lép a korábban már elfogadott törvény.

A hozzátartozók arra hivatkozva akarnak kártérítési pert indítani a szaúdi királyság ellen, hogy a másfél évtizeddel ezelőtti terrortámadások 19 elkövetője közül 15 szaúdi állampolgár volt.

Az elnök a CNN hírtelevíziónak adott nyilatkozatában leszögezte, hogy a kongresszus “politikai szavazást” tartott, és döntésével veszélyes precedenst teremtett, mert ezt követően az Egyesült Államokat is bárki beperelheti majd külföldön.

Az elnök szerint hiba volt ezt megszavazni, de elismerte, hogy a választások előtt egy ilyen törvény elutasítását a törvényhozók nem merték felvállalni. Obama szerint is megérdemlik az együttérzést és a támogatást az áldozatok és hozzátartozóik, de a kormányzat ezért hozott létre támogatási alapot. Azt azonban nem hiszi – tette hozzá -, hogy a szaúdi kormány ellen indítandó perek hosszú távon használnak majd az amerikai érdekeknek.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ha az államok joghatóság alóli mentességét feladják, akkor például a külföldön szolgáló amerikai katonák is hasonló, magánszemélyek által indított pereknek nézhetnek majd elébe.

Obamával egyetértve bírálta a kongresszusi döntést Ashton Carter védelmi miniszter és Joseph Dunford, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője is.

Elnöksége nyolc éve alatt Barack Obama tizenegyszer élt vétóval, s a törvényhozók ezeket mind tiszteletben tartották. A mostani szavazáson Hillary Clinton alelnökjelöltje, Tim Kaine virginiai szenátor és a korábbi demokrata párti elnökjelölt-aspiráns, Bernie Sanders vermonti szenátor nem vett részt.

A 2001. szeptember 11-i áldozatok családtagjai eddig hétmilliárd dollár kárpótlást kaptak, de – mint azt az ABC televíziónak néhányan közülük elmondták – nem a pénz érdekli őket, hanem az, hogy egyetlen, a terrorizmust támogató ország se úszhassa meg a felelősségre vonást.

Szaúd-Arábia nyilvánosan egyelőre nem reagált a washingtoni kongresszus döntésére.

Rovatok: KülföldTelepülés: USACímkék: szeptember 11., terrortámadás, terrorizmus, Egyesült Államok, Barack Obama, külföld, Szaúd-ArábiaForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »