A szenátus meghosszabbította az irán elleni szankciókat

Az Egyesült Államokban a szenátus is megszavazta az Irán elleni szankciókról szóló törvény meghosszabbítását.

A szenátus egyhangúlag határozott. A döntés értelmében további tíz esztendeig meghosszabbítják az iráni büntetőintézkedésekt rögzítő törvény (ISA) hatályát. A törvényt 1996-ban hozták, és azóta tízévenként megújítják, illetve meghosszabbítják az érvényességét. A törvény érvényessége most decemberben járt volna le és november közepén a képviselőház már megszavazta a meghosszabbítását. Most Barack Obama elnökhöz kerül majd aláírásra.

Mitch McConnell, a szenátus többségben lévő republikánus frakciójának vezetője csütörtökön – a törvény megszavazása után – leszögezte, hogy a törvény életben tartása rendkívül fontos annak érdekében, hogy féken tartsák Irán „kitartó törekvéseit befolyásának kiterjesztésére” a közel-keleti tréségben. Egyúttal bírálta a jelenlegi amerikai kormányzatot, hogy „foglya” az Iránnal megkötött többhatalmi atomalkunak.

A szankciók az energetikai és a védelmi iparra, valamint a bankszektorra vonatkoznak, s az a céljuk, hogy megakadályozzák Iránt atomfegyver kifejlesztésében.

A mostani döntés nem jelenti azt, hogy az iráni atommegállapodás borulna: a tavaly év végén az ENSZ által is jóváhagyott döntés biztosítja, hogy a perzsa állam szabadabban mozoghasson. Az amerikai szankciók nem embargót vetnek ki, hanem biztosítják, hogy az ország ne folytassa vitatott atomprogramját. 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »