” A szélsőjobboldali rezsim gyáva módon távolította el Lukács György szobrát a hajnal leple alatt”

” A szélsőjobboldali rezsim gyáva módon távolította el Lukács György szobrát a hajnal leple alatt”

Elvitték Lukács György szobrát Budapest XIII. kerületéből, a Szent István parkból még kedden – derül ki az Európai Baloldalnak az MTI-hez eljuttatott közleményéből. Úgy fogalmaztak, hogy “a szélsőjobboldali rezsim gyáva módon távolította el” az alkotást, “a hajnal leple alatt”.

A Fővárosi Közgyűlés január 25-én döntött arról, hogy március 31-éig lebontják a filozófus, kommunista politikus 1985-ben, Varga Imre által készített szobrát a parkban, amelyben majd egy az államalapító Szent István királyról készült emlékmű kap helyet.

A Tokody Marcell, a Jobbik fővárosi képviselője által benyújtott javaslatot 19 igen szavazattal, 3 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett támogatta a közgyűlés. Az ellenzéki politikus az előterjesztésében azt írta: Lukács György amellett, hogy filozófusként és íróként tevékenykedett, mind a három kommunista rendszer fenntartásában részt vett. A Tanácsköztársaság idején népbiztosként, valamint a Vörös Hadsereg tisztjeként személyesen adott utasítást nyolc ember kivégzésére; 1945 után világhírnevét arra használta, hogy Nyugat-Európában a történelem egyik leggyilkosabb ideológiáját, a kommunizmust legitimálja; 1956 után pedig kulcsszerepet vállalt a Kádár-rendszer kultúrpolitikájában – olvasható az elfogadott javaslatban.

Hírdetés

A Jobbik korábban közleményben úgy fogalmazott, hogy “a velünk élő kommunizmus újabb darabját” takarították el a kezdeményezésükre.

A közgyűlési döntés szerint a Szent István királyt ábrázoló szobrot 2019. augusztus 20-án szeretnék felavatni.

MTI


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »