A szélsőjobb szerint Merkel ideje kitelt

A szélsőjobb szerint Merkel ideje kitelt

Elkezdődött Angela Merkel politikai agóniája, a német szélsőjobb pedig arra vár, hogy előnyt kovácsoljon a berlini belpolitikai válságból.

A német szélsőjobb kész hasznot húzni a koalíciós patthelyzetből. Az Independent exkluzív interjút készített az Alternatív Németország (AfD) berlini kampányfőnökével, aki a brit lapnak elmondta: Angela Merkel ideje kitelt, a választók változást akarnak. A koalíciókötést éppen a migrációs válság kezelésének módja akadályozza, az az ügy, amely Merkel népszerűségvesztését okozta. A lap értékelése szerint ha előre hozott választást kell rendezni, akkor félő, hogy az AfD tovább erősödik, és megkerülhetetlen párt lesz a Bundestagban.

Hírdetés

A vég kezdete – írta véleménycikkében a Politico. A lap elemzője szerint Angela Merkel a koalíciós tárgyalások összeomlásával végzetes politikai sebeket szerzett. A német politikai rendszer alapja a stabilitás, ez pedig eltűnőben van. A szabad demokraták szerint inkább nem kormányoznak, mint hogy rosszul kormányozzanak. Merkel híres egységteremtő és problémamegoldó képessége itt csődöt mondott, és így olyan helyzet alakult ki, amely negatív precedens a II. világháború utáni Németország történetében: kisebbségi kormányzásra kényszerül. Vagy újra előre hozott választások lesznek, ahol még jobban megbüntethetik a választók.

Folytatódnak a tárgyalások a német államfőnélFrank-Walter Steinmeier szerdán a Keresztényszociális Unió, csütörtökön pedig a Német Szociáldemokrata Párt elnökével találkozik; a baloldali párt már jelezte, semmiképp sem köt újra nagykoalíciót Angela Merkellel. A koalíciós tárgyalások hétfőn omlottak össze, amikor a szabad demokraták felálltak a tárgyalóasztaltól, amivel meghiúsult a négypárti kormánykoalíció létrehozása.

Az amerikai hivatalos képviseletekkel minden kapcsolatot befagyasztott a Palesztin Hatóság, mert Washingtonban be akarják zárni a Palesztin Felszabadítási Szervezet irodáját. A Jerusalem Postnak a palesztin elnök tanácsadója elmondta: még megvárják az amerikai kormányzat döntését. Washington azzal indokolja a bezárást, hogy a palesztin iroda nem üzemelhet ott, ha továbbra is a Nemzetközi Büntetőbíróság előtt akarják beperelni az izraelieket. Az amerikai külügyminisztérium úgy reagált az ügyre, hogy kapcsolatban akarnak maradni a palesztin vezetéssel, mert egy átfogó és tartós békeegyezményt szeretnének tető alá hozni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »