A szégyenteljes meghátrálás után ezúttal Vácon próbálkoznak a hős Hóman-szoborállítók

Miután a heves zsidó tiltakozás hatására Székesfehérváron nem merték felállítani Hóman Bálint történész szobrát, az elkészült alkotást Vácra szállítják, ahol "mindenképpen fel fogják állítani" – értesült az Index. (A gyáva társaság korábban a székesfehérvári helyszínnel kapcsolatban is azt hajtogatta, hogy mindenképpen felállítják, látjuk, mi lett belőle – a szerk.)

A lap birtokába jutott jegyzőkönyv szerint a váci Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság február 9-i ülésén a bizottság egyik külsős tagja, Moys Csaba jelentette be, hogy kapcsolatban áll a székesfehérvári Hóman Bálint Alapítvánnyal, akik megígérték, hogy Vácnak adják a szobrot.

A jegyzőkönyv szerint Moys azt mondta, hogy a szobor számára már ki is néztek egy közterületet Vácon, de ha a város nem járul hozzá, akkor magánterületen fogják felállítani. Moys azt is bejelentette, hogy ő és az általa vezetett Váci Reménység Egyesület aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy támogatást szerezzenek a szobor köztéri felállításának.

Hírdetés

Ugyanerre a bizottsági ülésre négy váci ellenzéki képviselő (Bóth János, Ferjancsics László, Kiss Zsolt és Krauze István) beterjesztette, hogy nevezzék át a váci Hóman Bálint utcát Híradó utcára, mert "a város jóhírnevét veszteség éri", ha az elmúlt hetek Hóman körüli botrányai után marad a "náci kollaboránsról" elnevezett köztér.

A váci városvezetés állásfoglalást kért a Kormányhivataltól, akik lepattintották az ügyet, mondván, ez települési hatáskör, de ha nem tudnak dönteni, kérdezzék meg a Magyar Tudományos Akadémiát. A kormányhivatal január 28-i válasza után Fördős Attila polgármester február 4-én kért állásfoglalást az MTA-tól. A dátumok azért fontosak, mert az MTA állásfoglalása nem érkezett meg a február 9-i bizottsági ülésre, a határozati javaslatot pedig végül leszavazták.

Az Index megkereste Vác polgármesterét, hogy mi az álláspontja a szoborral és az utcanévvel kapcsolatban, a titkárától azt a tájékoztatást kapták, hogy a polgármester nem kíván nyilatkozni a témában.

Korábban írtuk: Ezért tilos gyáván engedni a zsidónak: most már magát a Hóman-alapítványt is eltörölnék – mondjuk nem kár érte


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »