A száraz kiflit is megennék – Tovább késik az ingyen tízórai

A száraz kiflit is megennék – Tovább késik az ingyen tízórai

Akárcsak egy évvel korábban, idén szeptemberben sem érkezett időben az óvodásoknak és iskolásoknak biztosított friss tej és kifli a Hargita megyei tanintézetekben. 

tej kifli vn 004_b

A megyei önkormányzat elektronikus közbeszerzési eljárása elhúzódott – közbeszerzési gondok miatt egyébként több megyében is hasonló helyzet állt elő –, így a gyerekek legjobb esetben is csak tanévkezdés után két hónappal kaphatnak ingyen tízórait. Bár a mezőgazdasági minisztérium új programja keretében az almát már tanévkezdés óta kapják az iskolások, sok hátrányos helyzetű tanuló várja a teljes tízórait.

„Ingyen adják, és persze, hogy jól jönne mindenkinek” – fogalmazott Csillag Ottó, a csíkkozmási Boga Alajos Általános Iskola igazgatója. Mint mondta, az iskolába járó gyerekek várják, sőt naponta érdeklődnek, hogy mikor kapják már meg a nekik járó tejet és kiflit. Vannak hátrányos helyzetű – főként roma – fiatalok, akiknek nagyon sokat jelentene a tízórai – fűzte hozzá az igazgató.

Pálosi Veronika, a csíkrákosi Cserei Mihály Általános Iskola igazgatója is arról számolt be, hogy tanévkezdés után már nem egy gyerek kérdezett rá, mikor jön meg a tej és a kifli. Hozzátette, már az iskola első napján értesítette a szülőket, hogy ismét késik a támogatás, így csomagoljanak elegendő tízórait a gyerekeiknek.

„A kisdiákok kíváncsiak arra, hogy mikor kapják meg a tízórait, amit mindig megígérnek nekik. Mi a kollégákkal elmondtuk időben, hogy ne aggódjanak, mert idővel lesz, viszont az ígéret nem tölti meg az üres gyomrot” – mondta Szabó-Mező László, a csíkszentkirályi Vitos Mózes Általános Iskola igazgatója. Hozzátette, több rászoruló tanulójuk van, akiket sok esetben reggeli nélkül küldenek el iskolába.

A gyimesfelsőloki Domokos Pál Péter Általános Iskolában minden tanulónak kikerül a napi tízórai – közölte érdeklődésünkre Máté Zoltán iskolaigazgató. „A gazdálkodó emberek megszokták, hogy önellátóak. Igaz, vannak szegényebb sorsú családok, de olyan gyerekről nem tudok, aki éhezne a program késése miatt” – részletezte.

A csíkszeredai Nagy Imre Általános Iskola igazgatója, Dávid Zoltán azt mondta, az osztályfőnökök már tájékoztatták a diákokat a késésről. „Bár legtöbb diák tízóraival jön iskolába, még mindig vannak olyan gyerekek, akik akkor is megennék a kiflit, ha száraz” – mondta az igazgató.

Amint arról lapunkban többször beszámoltunk, Kovászna megye kivételével minden erdélyi megyében gondok vannak a tej-kifli akció lebonyolításával, legtöbb helyen ezúttal is a pék- és tejtermékek kiszállítására meghirdetett versenytárgyalások miatt késtek.

A sokat bírált, 13 évvel ezelőtt beindított tej-kifli program egyébként évente közel 435 millió lejbe kerül, a költségek pedig az EU és a kormány között oszlanak meg. Az elképzelés szerint a program keretében több mint kétmillió óvodás és általános iskolás diák tízóraiját biztosítanák.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »