A szaktárcánál az állami forrást nem igénylő nyugdíjengedmény

Állami forrásbevonást nem igénylő vállalati hűségprogrammal segítenék legkésőbb januártól a nehézipari dolgozókat, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár elérése előtt három-öt évvel elhagyhassák a munka világát. A kezdeményezést útjára indító Tiszaújváros Térségi Foglalkoztatási Tanács elnöke, Kovács József a Világgazdaságnak elmondta: Magyarországon minden harmadik 60-64 éves ember súlyos egészségi problémával küzd, 460 ezren megfáradtak, megbetegedtek a munkában, már nem alkalmasak a napi nyolcórás beosztásra. Legalább a 80-90 százalékuk fizikai munkás, jelentős részük a nehéziparban, azon belül a vegyiparban, olajiparban, bányászatban dolgozik.

Kovács – aki a Mol Magyarország európai üzemi tanácsának ügyvezetője és egyben a Mol Petrolkémia Zrt. üzemi tanácsának elnöke – kiemelte, a Szent József-hűségprogram azokat az 58 év feletti dolgozókat érintené, akik több mint 35 éves munkaviszonnyal rendelkeznek, de vannak bőven olyanok is, akik már 40-45 esztendeje állományban vannak. A munkáltatók vállalnák, hogy az éves üzleti tervükben forrást csoportosítanak át a programra. Egy nagyvállalat esetében ez 40-60 dolgozót is érinthet évente, egy kisebb cégnél pedig hármat-ötöt. Egy nagyobb gazdasági szereplőnél 400-500 millió forintos kiadásról lehet szó, egy kisebbnél pedig 30-40 milliósról. Kovács József hangsúlyozta, hogy az idősek helyére fel tudnának venni a vállalkozások fiatal pályakezdőket, ezzel rugalmasabbá téve a munkaerőpiacot, hozzájárulva a kormány iparfejlesztési stratégiájához.

Forrás: MTI

A programtervezet nemcsak a munkavállalók, hanem a munkáltatók akaratát is tükrözi – szögezte le Kovács. Mivel már csak a politikai szándékra, azon belül a törvényhozási munkára van szükség, a foglalkoztatási tanács kerekasztal-beszélgetést tervez a témában még júliusban vagy a nyári szabadságolások után, szeptemberben. Erre a tiszaújvárosi eseményre várják a város és a térség munkáltatói mellett Cseresnyés Pétert, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkárát, továbbá a helyi önkormányzatot, Borsod megyei országgyűlési képviselőket. A vállalati hűségprogram mellett a duális képzésről és a fiatal munkavállalók toborzásáról, megtartásáról is tárgyalnának. Cseresnyés május végén kapta meg a tervezetet, de korábban a foglalkoztatási tanács ebben az ügyben felvette a kapcsolatot Soltész Miklóssal és Czomba Sándorral is.

A Tiszaújváros Térségi Foglalkoztatási Tanács 2013-ban azzal a céllal jött létre, hogy a Mol Petrolkémia Zrt. – vagyis az egykori Tiszai Vegyi Kombinát – szakszervezeti vezetőivel és üzemi tanácsával, a város többi munkáltatójával és a tiszaújvárosi önkormányzattal elősegítse a kistérségben élők foglalkoztatásának növelését, összehangolja a foglalkoztatottak érdekvédelmét, és megoldást találjon az idős munkavállalók helyzetére – emlékeztetett Kovács József. Mint mondta, a hűségprogram költségvetési forrást egyáltalán nem igényel, ellenben a törvényhozás útján a kormány nagy lökést adhatna a munkaerőpiac megújulásának.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »