A szakértők elmondták, hogy kik hajtották fel a bitcoin árfolyamát

A japán kisbefektetőket vonzza a digitális deviza árfolyamának erős változékonysága és az árazási hiányosságok, amelyek az árfolyamkülönbségek kihasználásával lehetőséget teremtenek további haszonszerzésre. A japán bitcoin weblap által gyűjtött adatok szerint a nagyobb japán székhelyű platformokon novemberben rekordmennyiségű, 4,51 millió bitcoin cserélt gazdát japán jen ellenében, ami majdnem a felét tette ki a világ nagy kereskedési felületein értékesített 9,29 millió bitcoinnak. Áprilisban még 1,9 millió bitcoinra rúgott a forgalom. Az ügyletek dollárban számított értéke az áprilisi 1,45 milliárdról 35,4 milliárd dollárra emelkedett novemberben, az értékesített bitcoinok száma 153 százalékkal, az ügyletek értéke több mint 1440 százalékkal nőtt.

Tokió
Forrás: AFP

Hírdetés

Nemcsak japán kisbefektetők kötnek azonban jen alapú bitcoin ügyleteket, hanem kockázatitőke-alapok is, amelyek lefölözik a hasznot a dollár és a jen árfolyamkülönbségén is. Mindazonáltal az iparági elemzők úgy becsülik, hogy a bitcoin globális kereskedésében a japán kisbefektetők részaránya nagyjából az egyharmad és ötven százalék között lehet.

Japán szerepe azután nőtt jelentősen, hogy Kínában a hatóságok gyakorlatilag felszámolták a bitcoin jüan ellenében történő kereskedését. A kínai hatóságok szeptember óta szigorúan lecsapnak a kriptodevizás ügyletekre, hogy megpróbálják kordában tartani a pénzügyi kockázatokat, miután a rendkívül spekulatív piacon az idén tömegesen jelentek meg az új ügyfelek.

A japán hatóságok viszont nem a tiltás és visszaszorítás politikáját, hanem a szabályozást választották. Tavasszal a bitcoint törvényes fizetőeszköznek fogadták el, egyben kötelezték a kriptodeviza váltását folytató vállalatokat, hogy hozzák összhangba tevékenységüket a jogszabállyal és regisztráltassák magukat. A japán pénzügyi felügyelet szeptemberben tucatnyi cégnek engedélyezte, hogy a digitális deviza váltásával foglalkozzon. A japán adóhatóság szeptemberben közölte, hogy a bitcoin ügyleteken szerzett nyereséget jövedelemnek ismeri el, és ezzel csökkenthetők a kereskedésen elszenvedett veszteségek.

A nagy intézményi befektetők távol tartják magukat a virtuális devizák piacától, ami ritka lehetőséget nyújt a kisbefektetőknek, hogy domináns szereplőkké váljanak.

Bár számos pénzügyi szakértő a buborék növekvő veszélyére figyelmeztet, a japán kereskedők zöme arra számít, hogy a bitcoin diadalútja még egy ideig eltart. A világ pénzügyi eszközeinek értékéből mindössze 0,1 százalék jut a bitcoinra, de rendkívüli gyorsasággal terjed a használata.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »