A szakértő szerint a közeljövőben 15 százalékkal emelkedik a cukor ára Ukrajnában

A cukor áremelkedésének fő oka a világpiaci árak emelése a rossz cukorrépatermés miatt. Az ukrán piacon a belföldi árak mindig reagálnak a világi áremelkedésre – fejtette ki véleményét Olekszij Dorosenko, az Ukrán kiskereskedelmi láncok szövetségének igazgatója.

„Általában, ha a világpiacon cukorhiány van nagyon jövedelmező Ukrajna számára. 2016 szeptemberében az ukrán cukortermelők 39,9 tonna cukrot exportáltak. Ez az elmúlt öt év havi rekordja, ami lehetővé teszi az ország cukoriparának fejlesztését, valamint magas pozíciót foglalhat a világpiacon is”- mondta a szakértő.

Mint ismeretes, egyes országokban a gyenge cukorrépatermés miatt a világpiacon a termék ára növekszik, tonnánkénti ára jelenleg 700 dollár. A szakértők szerint Ukrajnában télig a cukortermelés várhatóan eléri az 1 millió 700 ezer tonnát, ami elegendő ahhoz, hogy az ország elkerülje a termékhiányt. Ugyanakkor nem várható a cukor túltermelése – írja a Golos.ua.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?:Október elejétől jelentősen emelkedett a tyúktojás ára UkrajnábanA villamosenergia díjszabásának emelkedése miatt újabb áremelkedési dömping várható Ukrajnában10 százalékos béremelkedést jósol az Ukrán Miniszteri KabinetRovatok: GazdaságTelepülés: UkrajnaCímkék: cukor, élelmiszer drágulás, élelmiszer, áremelkedés, Ukrajna, ukrajnai hírek, ukrán gazdaság, gazdaságForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »