A Szabadelvû Kör is elítéli a Népszabadság megszüntetését

Elítél a magyarországi Népszabadság napilap, a Népszabadság Online és internetes archívumának egyik napról a másikra történő leállítását az RMDSZ Szabadelvű Köre. A Fosztó László elnök, Bognár Zoltán és Eckstein-Kovács Péter alelnökök által jegyzet állásfoglalásukban szolidaritásunkat fejezik ki az újságírókkal és munkatársaikkal, akik felkészületlenül kerültek nehéz helyzetbe egy rendkívül etikátlan eljárás miatt.

“Habár az ügy részletei nem tisztázottak még, fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy egy ellenzéki lap hirtelen megszüntetése – különösen abban az esetben, amikor az egyik legnagyobb presztízsű országos lapról van szó, amely az elmúlt hetekben a kormánypártok számára kényelmetlen cikkeket közölt, legutóbbi évét nyereségesen zárta, és amelynek archívumát is szokatlan hirtelenséggel tették elérhetetlenné – bármely országra rossz fényt vetne” – írják az állásfoglalásban.

Egyben arra hivatkozva, hogy a romániai magyarok jelentős része folyamatosan figyelemmel kíséri a magyarországi közélet eseményeit, emellett a magyarországi történések a környező országokban élő magyar kisebbségek és a többség viszonyára is hatással vannak arra kérik az ügyben érintett gazdasági és politikai szereplőket, hogy ne feledkezzenek meg Magyarország alaptörvényének IX. cikkének (1) és (2) bekezdésében foglaltakról. Az említett bekezdések a következők: “Mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához.” és “Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit”. (közlemény)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »