A spanyol király aggódik

A spanyol király aggódik, hogy a parlament pártjai nem találnak kiutat az országot több mint féléve megbénító politikai patthelyzetből – ez derült ki több politikus nyilatkozatából is, miután megbeszélést folytattak VI. Fülöppel a kormányzati lehetőségekről kedden Madridban.

“Sokkal gondterheltebbnek láttam a királyt, mint a korábbi alkalmakkor” – fogalmazott Pedro Quevedo, az Új Kanári-szigetek párt delegáltja, akit elsőként fogadott az uralkodó a fél éven belül már negyedszer megtartott egyeztetéssorozatban.

Mint mondta, a király arra kérte: a pártok tegyék meg a “maximális erőfeszítést” annak érdekében, hogy konszenzusra jussanak.

A politikus arról is beszélt, hogy pártja nem támogatja a választásokon győztes Néppárt (PP) kormányalakítási szándékát, mert ők Pedro Sánchezt, a szocialista párt (PSOE) vezetőjét látnák szívesen miniszterelnökként.

Ennek épp ellenkezőjét nyilatkozta Isidro Martínez Oblanca, az Asztúria Fórum nevű párt delegáltja a találkozót követően.

A politikus hangsúlyozta, hogy szerinte a választásokon legtöbb szavazatot szerzett pártnak kell kormányoznia az országot, és ennek törvénybe iktatását javasolta az uralkodónak.

Ana Oramas, a Kanári-szigeteki Koalíció delegáltja a királlyal folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatóján azt mondta: a PP kivételével a többi pártnak tartózkodnia kellene a kormányfőválasztásnál, ezzel lehetővé téve, hogy a PP elkezdje a kormányzati ciklust.

Ugyanakkor bírálatot fogalmazott meg a konzervatívok felé, amiért nem folytatnak intenzív együttműködési tárgyalásokat a többiekkel.

Az uralkodó délután még két pártdelegáltat fogad. Három nap alatt összesen tizennégy párt képviselőjével tárgyal, legvégül a legnagyobb parlamenti képviselettel rendelkező konzervatív Néppárt(PP) vezetőjével, Mariano Rajoy jelenlegi ügyvezető kormányfővel.

A törvényi előírásoknak megfelelően a királynak a találkozók végén valakit fel kell kérnie kormányalakításra. Várhatóan ez Mariano Rajoy lesz, ám kérdés, hogy a politikus elfogadja-e a megbízást.

A decemberi választásokat követően ugyanis visszautasította a lehetőséget, mondván, hogy nem rendelkezik a szükséges parlamenti támogatással miniszterelnökké választásához.

A helyzet most, a júniusi választások után is hasonló, a konzervatívok önállóan nem tudnak kormányt alakítani. Az első szavazáson abszolút többségre, a 350 fős parlamentben 176 támogató szavazatra van szükségük a sikerhez, vagy egy megismételt voksoláson a résztvevők egyszerű többségének támogatására.

A második körben a PP ugyan számíthat a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt 32 képviselőjének tartózkodására, de ez még mindig nem elegendő a miniszterelnökséghez.

A pártok jelenleg nyilatkozatháborút folytatnak, egymás felelősségét firtatva, és továbbra is kitartanak fél éve hangoztatott álláspontjuk mellett, amellyel indokolják, hogy kivel, miért nem tudnak együttműködni. Eközben állítják: megengedhetetlen, hogy újra meg kelljen ismételni a választásokat, amelynek azonban lehetséges november végi időpontja is elhangzott már.

A legfrissebb, épp kedden közölt közvélemény-kutatás szerint már jóval kevesebben mennének el ismét szavazni, mint júniusban. Az NC Report nevű cég felmérése 61 százalékos részvételi hajlandóságot mutat, szemben a júniusi 69,6 százalékkal. Az újabb voksolás a PP további erősödését jelzi.

Spanyolországot 219 napja ügyvezető kormány irányítja, ebben Európában egyedül Belgium előzi meg, ahol 2010 és 2011 között 514 napig nem sikerült új kormányt választani.

A dél-európai országban a leghosszabb, kormány nélküli időszak 1996 volt, amikor a konzervatív néppárti José María Aznart 62 nappal a választások után választották miniszterelnökké. Az akkori kisebbségi konzervatív kormány megalakulását baszk és katalán nacionalista pártok támogatták.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »