A Smer egyfordulós megyei választásokat szeretne

Az új megyeelnököket és képviselőket már a jövő évtől kezdve lehet, hogy egyfordulós választás során választjuk meg. A jelenlegi szabály szerint a megyei választások kétfordulósak. 

 

Ezen szeretne változtatni a legerősebb kormánypárt, a Smer, aki minden bizonnyal számíthat majd a Most-Híd támogatására is. Indokként a költségspórolást nevezték meg, az ellenzék szerint a párt fél a választási eredményektől és Marián Kotlebatól.

 

“A javaslat már el van készítve. A Koalíciós Tanács arról dönt majd, hogy benyújtják-e a parlament elé. Ha megegyezünk, akkor november 4-ig beszeretnénk nyújtani, hogy a következő ülésre már bekerüljön. Feltételezem, hogy megegyezünk.”

 

-mondta a Smer képviselője, Martin Glváč. Elmondása szerint ha a javaslatot elfogadják, azzal nem kis összeget spórol majd az állam. Glváč azt is javasolja hogy a megyei elnökök és képviselők hivatali ideje 4-ről 5 évre hosszabbodjon.

 

Bugár igent mond, Sulík nemet

 

Bugár Béla állítja, hogy nincsenek problémái az egyfordulós választásokkal, de előbb látni szeretné a tervezetet. Kérdéses ugyanakkor az SNS hozzáállása, Anton Hrnko alelnöknek a javaslat nem nyerte el a tetszését.

 

 

Jóval kritikusabb a javaslattal szemben az SaS. Richard Sulík úgy gondolja, hogy nem az alapján kellene döntést hozni, hogy honnan fúj a szél, hanem elvek alapján.  Szerinte a köztársasági elnök megválasztásánál, a megyeelnökök és polgármesterek választásánál is a kétfordulós a legalkalmasabb:

 

“Először a sok pályázó közül kiválasztják a két legnagyobb eséllyel rendelkezőt és azt követően az emberek újra átértékelhetik választásukat, hogy egy legyen megválasztva a legnagyobb támogatással”

 

 

 

Félnek Kotlebától?

 

“Ha egyfordulós lenne a választás, Fico győzne. De ez biztosan nem lenne a választók nagyobb részének döntése, ugyanis a második körben Kiska Győzött” – tette hozzá az SaS elnöke. Grendel Gábor ( OľaNO-NOVA) képviselőnek sem nyerte el tetszését az ötlet, szerinte csak a Smer aggódok, hogy csökken a támogatottsága és több megyét elveszíthet.

 

 

Három évvel ezelőtt az ĽSNS vezetője, Marian Kotleba nagy meglepetést okozva nyert a megyei választásokon a Smer jelöltje ellen, és lett Besztercebánya megye ispánja.

 

Glváč azonban kizárja, hogy a Smer vereségei miatt változtatnának törvényt. Elmondása szerint a választások alkalmával közösen akarják majd megverni Kotlebát, és nem csak a koalíciós partnerekkel. Ezért is kritizálta az SaS-t, ugyanis saját jelöltet állítanak Kotleba ellen (csakúgy, mint az SNS), mégpedig Martin Klust.

 

forrás: aktuality.sk
kép:  pravda.sk

 

 

 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »